Wanneer was het Swing tijdperk?
1890-1905
1910-1925
1930-1945
1950-1966
Blues
Dit is het verhaal van pijn, ellende, eenzaamheid en drankzucht. En van de muzikale verwerking daarvan. Dit verhaal vertelt hoe de klaagzang op de slavenplantages in het zuiden van de Verenigde Staten uitgroeide van elementaire uitlaatklep tot muzikaal genre waar sommige artiesten een dik belegde boterham mee verdienen. Dit is het verhaal van de blues.
onderwerpen
First time I met the blues: introductie
Het is het enige muziekgenre dat tevens een gemoedstoestand kan aangeven: iemand die de blues heeft, zit er meestal niet zo monter bij. De blues ontstaat op de slavenplantages in het zuiden van de Verenigde Staten: geen florissante omgeving.
Old blue ribbon: de eerste generatie
De eerste generatie bluesmuzikanten die hun muziek opnamen en uitbrachten, is geboren aan het eind van de 19e eeuw. Arme zwarten die door hun blues te bezingen toch wat geld in het laatje brachten.
Going north: akoestisch wordt elektrisch
De tweede generatie bluesartiesten groeide op in de jaren twintig en dertig en hoorde de platen van de bluespioniers. Ze maakten er dankbaar gebruik van en ontwikkelden de blues verder. Vanaf de late jaren veertig voornamelijk met elektrische gitaren. Het epicentrum verschuift van het Zuiden naar Chicago.
Gimme that harp boy: bluesinstrumenten
De akoestische Mississippi Delta blues van Robert Johnson en de elektrische Chicago-blues van Muddy Waters hebben de gitaar als grote gemene deler. Maar dat betekent niet dat blues per definitie met een gitaar moet worden gemaakt.
Travelin' riverside blues: Alan Lomax
De blues beleeft in de jaren zestig een ongekende revival. Luisteraars willen terug naar de basis, willen de authentieke zangers horen. Gelukkig zijn die opnames er, met dank aan vader en zoon Lomax. De opnames waren puur bedoeld als preservatie van cultureel erfgoed, maar in de jaren zestig worden ze commercieel uitgebracht.
Send me to the electric chair: bluesrock
De Amerikaanse folkrevival bereikt in het midden van de jaren zestig ook Europa. Ook in Groot-Brittannië wint de authentieke blues aan populariteit onder jonge muzikanten.
Ten years after: moderne artiesten
De blues heeft zo z'n sporen nagelaten in de popmuziek. Ga maar na: de stroming die aan het begin staat van de popmuziek, de rock-'n-roll, komt uit de blues voort. Sommige hedendaagse popmuzikanten laten zich voorstaan op kennis van de oude bluesmeesters en gebruiken die invloeden ook openlijk. We noemen er een paar.
Son House - Death Letter
bekijk ook deze wijzers
jazz
Jazz deel 2 - Van jazzfunk tot nu-jazz

Jazzfunk, fusion, acid jazz, jazzdance en nu jazz: vanaf de jaren zestig kreeg de jazzboom allerlei nieuwe scheuten. Lees in deze webwijzer alles over jazz van 1970 tot nu.

populair
Elektronische muziek in vogelvlucht
Elektronische muziek bestaat nog maar kort. In slechts een aantal decennia zijn er echter veel elektronische genres ontstaan die behoorlijk uiteenlopen. Van musique concrête tot aan dubstep!