The Byrds, Bob Dylan en Simon and Garfunkel vertegenwoordigden:
Country pop
Bluegrass
Folkrock
Cowboy jazz
Brazilië
Brazilië is een kolossaal land, bijna tweehonderd keer zo groot als Nederland. Er zijn grote onderlinge verschillen in rijkdom en uiterlijk, maar de meeste Brazilianen houden wel van dansen en muziek. Muziek die vaak ook vernieuwend klinkt, omdat de Brazilianen zelf ook kinderen zijn van drie continenten. 
onderwerpen
Aquarela do Brasil: het carnaval
Wie aan Braziliaanse muziek denkt, die denkt aan samba. En wie aan samba denkt die denkt aan het carnaval van Rio. Trots noemen de Brazilianen hun carnaval ‘het grootste feest ter wereld’.
Sonho de um carnaval: het begin
Samba is een samensmelting van blanke en zwarte muziek. Het ritme van de samba komt indirect uit Afrika terwijl melodieën geinspireerd waren op Europese muziek.
Festa do interior: het noordoosten
Ver van de stranden van Rio ligt de sertão, het droge binnenland van noord-Brazilië. Het noordoosten is bijna een ander land, compleet met zijn eigen muziek. Hier houden de mensen van forró, snelle dansmuziek op de accordeon.
Girls from Ipanema: bossa nova
Bossa nova (letterlijke betekenis: nieuwe golf) veranderde het Braziliaanse muzieklandschap aan het begin van de jaren zestig. De bloeiperiode van deze gedistingeerde, relaxte muziek was maar kort (van 1959 tot 1964), maar van grote invloed op latere Braziliaanse popmuziek.
E proibido proibir: Tropicalia
Samba, forró, rock-n'-roll, soul, absurdisme, humor en maatschappijkritiek: alles kon in de muziek van de Tropicalista’s. Onder het motto 'É Proibido Proibir' ('Verboden te verbieden') tartten deze hemelbestromers uit Bahia vanaf 1968 het militaire regime.
Bloco afro: de zwarte ziel van Bahia
Salvador de Bahia wordt ook wel de meest westelijke stad van Afrika genoemd. Tweehonderd jaar lang was dit de stad waar Afrikaanse slaven werden aangevoerd. De samba mocht dan wel in Rio zijn ontstaan, maar de wortels gaan terug naar Bahia, de provincie waarvan Salvador de hoofdstad is.
O futuro: rap rock electro dance
De rest van de wereld kent Brazilië vooral van samba en bossa nova, maar de Brazilianen luisteren zelf naar heel andere muziek.
-
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht II
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te beginnen? Hier laten wij u kennismaken met muziek uit de romantiek en de 20ste eeuw.
populair
Vakantiewebwijzer
Muziek is een geweldige manier om meer te leren over andere landen. In deze webwijzer werpen we ons licht op muziek uit een aantal populaire vakantielanden.