Welke term wordt soms als alternatief gebruikt voor new wave?
Punk
Heavy Metal
Grunge
Post-Punk
Elektronische muziek in vogelvlucht
Elektronische instrumenten zijn nog maar relatief kort voor handen. Toch zit er tussen de eerste proef met elektronica en de elektronische pop- en kunstmuziek van vandaag meer dan honderd jaar. In deze webwijzer behandelt Muziekweb in vogelvlucht de belangrijkste ontwikkelingen.
onderwerpen
Inleiding
Veel instrumenten bestaan al zo lang, dat we ze als normaal zijn gaan beschouwen. Elektronische instrumenten zijn nog maar relatief kort beschikbaar. De ontwikkeling van elektronische muziek ligt daarom nog vers in het geheugen. Toch is de opkomst meer dan honderd jaar aan de gang. Een korte (opfris)cursus is daarom wel op zijn plaats!
Technologic I: de eerste synthesizers
Hoewel al eeuwen werd geëxperimenteerd met elektriciteit brak het pas in de twintigste eeuw door als praktisch middel. Voor elektronische instrumenten geldt hetzelfde. In dit hoofdstuk een overzicht van de belangrijkste en bekendste instrumenten.
Technologic II: sequencer en samplers
De ontwikkeling van de elektronische muziek ging hand in hand met de vooruitgang in opnameapparatuur. In de geluidslaboratoria werden bandrecords gebruikt om nieuwe tonen te produceren. Met de komst van (digitaal) geheugen ging er weer een wereld open. Fragmenten, tonen en zelfs hele composities konden worden bewaard, bewerkt en geprogrammeerd.
Classic Electro: klassieke elektronica
De elektronica in de klassieke muziek nam na de Tweede Wereldoorlog pas echt een hoge vlucht, toen in Frankrijk en Duitsland een groep componisten de geest kregen. Sindsdien heeft het genre zich over de hele wereld verspreid.
Synthetic world: de wereld van synthpop
Dat elektronische muziek populair kon worden, was al vrij snel na de introductie van de synthesizer duidelijk. Eind jaren zeventig/begin jaren tachtig ontstaat synthpop, ook wel electro genoemd.
Deeper underground: noise en industrial
Vanaf het midden van de jaren zeventig begon er binnen de popmuziek een sterk experimentele richting te ontstaan, waarin elektronica een centrale rol innam. Haar wortels lagen in de punk en noise rock; haar invloed reikt totaan hedendaagse noise, industrial, techno en house.
In Da House: van disco naar dubstep
Disco was een van de eerste genres die massaal de mogelijkheden van elektronica omarmde. Hieruit ontstonden later weer ontelbare andere elektronische genres.
Electric Avantgarde: idm en ambient
De term ‘avantgarde’ is een van de lastigste genreaanduidingen. De term duikt regelmatig op in de kunst en geldt in de jazz, pop en klassieke muziek als benaming voor de meest gedurfde stijlen.
Michel Waisvisz - New Computer Music
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Richard Strauss
Op 11 juni 2014 is het 150 jaar geleden dat Richard Strauss in München werd geboren. Hij was de belangrijkste Duitse componist van de generatie na Wagner en Brahms. 
klassiek
Frederic Chopin
Wie Chopin zegt, zegt piano. Zijn kunst was een mix van sensitiviteit, expressie en virtuositeit zoals die maar zelden geëvenaard is.