Wanneer was het Swing tijdperk?
1890-1905
1910-1925
1930-1945
1950-1966
Frederic Chopin
Ook nu nog wordt Chopin bewonderd en geëerd. Zijn graf op Père-Lachaise in Parijs.
onderwerpen
Inleiding
Wie Chopin zegt, zegt piano. Zijn kunst was een mix van sensitiviteit, expressie en virtuositeit zoals die maar zelden geëvenaard is.
De Poolse jaren
Fryderyc Franciszek Chopin werd rond 1 februari 1810 geboren te Zelazowa Wola in Polen.
De eerste jaren in Parijs
Vanaf 1831 vestigde Chopin zich in Parijs. Het grote publiek leerde hem vooral kennen als pianovirtuoos.
Mallorca
In de salon van Liszt en zijn minnares Marie d’Agoult maakte Chopin voor het eerst kennis met George Sand. ‘Wat een onaantrekkelijk persoon is La Sand. Is ze werkelijk een vrouw?’
Jaren met George Sand
De ontberingen op Mallorca hadden de band tussen Chopin en Sand versterkt. Chopin vond bij Sand een luisterend oor en geborgenheid. Bij Sand speelden vooral moederlijke gevoelens voor haar ‘kleine engel’ een dominante rol.
De muziek na Mallorca
Chopins Preludes vormen zowel technisch als qua expressie een omvattend compendium van zijn kunnen, en dat ondanks hun beknoptheid. Na deze bundel van 24 stukken zou Chopin overigens nog twee preludes componeren.
De laatste jaren
In 1848 bracht Chopin voor de tweede maal een bezoek aan Engeland. Na afloop van het zomerse concertseizoen nam zijn leerlinge Jane Strirling hem tijdelijk in huis; ze speelde kennelijk met de gedachte dat ze Sand kon opvolgen.
Pianisten
Talloze pianisten hebben zich in Chopins muziek weten te onderscheiden, het zijn er gewoon te veel om op te noemen. Qua benadering zou je ze ruwweg kunnen verdelen in subjectief tegenover objectief. Anders gezegd: Horrowitz versus Rachmaninov, Cortot versus Rubinstein, Pogorelich versus Pollini, etc.. Chopins muziek laat al die verschillende benaderingen toe, zoals uiteraard alle grote kunst meervoudig interpretabel is. Hier volgen een aantal luistertips.
Maria João Pires - Preludes op.28
bekijk ook deze wijzers
populair
Hardrock Metal

Ruige gitaren, beukende drums en een schreeuwende zanger. Zo stellen veel mensen zich heavy metal voor. Deels klopt dat beeld ook wel, maar metal is veel meer dan dat.

populair
Vakantiewebwijzer
Muziek is een geweldige manier om meer te leren over andere landen. In deze webwijzer werpen we ons licht op muziek uit een aantal populaire vakantielanden.