De allereerste balletacademie werd opgericht in Frankrijk in:
1561
1661
1761
1861
Jazz deel 2 - Van jazzfunk tot nu-jazz

Bij leven belichaamde Miles Davis jazz: bezeten, grillig en vol experimenteerdrift.

onderwerpen
Everything I do gonna be funky: jazzfunk
Aan het eind van de jaren zestig waren veel jazzmusici na souljazz en hardbop op zoek naar iets nieuws. Zij lieten zich graag inspireren door de funky soul uit het zuidelijke deel van de Verenigde Staten van bij voorbeeld het Stax label en de funk zoals deze door James Brown werd gemaakt. Deze koerswijziging zou later uitgroeien tot jazzfunk.
The free spirits: jazz fusion
Aan het eind van de jaren zestig waren veel jazzmusici op zoek naar nieuwe ideeën. Rock werd steeds populairder en veel jonge jazzmusici begonnen elementen uit rock in hun repertoire op te nemen. Ook de komst van elektrische en elektronische muziekinstrumenten veranderde veel in de muziekwereld. Hieruit ontstond jazz-rock of jazz fusion.
In a silent way: Miles Davis' fusion

Met Bitches Brew leverde Miles Davis de blauwdruk voor de fusion af. Bovendien had hij een bijzonder fijne neus voor jong talent. Telkens weer wist hij muzikanten om zich heen te verzamelen die voldeden aan zijn strenge eisen, en het zelf ver schopten dankzij hun leerschool bij de meester. Zijn muziek was immer vooruitstrevend en is nog steeds van grote invloed op vele muzikanten.

Background music: smooth jazz
Smooth jazz werd stilistisch beïnvloed door rhythm & blues, funk en pop. Een smooth jazz nummer beweegt zich langzaam voort terwijl een melodielijn over een ingehouden ritme wordt gedrapeerd. De muzikanten in dit genre bespelen hun instrument op een uitgesproken melodische manier, zodat zij al na een paar maten direct worden herkend. Smooth jazz wordt doorgaans beschouwd als achtergrondmuziek.
Gimme one of those: acid jazz
De acid jazz beweging wordt gezien als de herontdekking van de jazzfunk, opnieuw geïnterpreteerd door artiesten van eind jaren tachtig en negentig die samples en invloeden uit jazzfunk, soul en latin mixten met funk en hiphop. Acid jazz producers voegden elementen uit de elektronische dance toe aan het geluid van de jazzfunk.
Future rage: nu jazz
Nu jazz ontstond aan het eind van de jaren negentig als overkoepelende term voor muziek die jazzelementen mengt met andere muziekstijlen zoals funk, soul, elektronische dance, en vrije improvisatie. Soms wordt het ook wel electro-jazz of future jazz genoemd.
St. Germain - Tourist
bekijk ook deze wijzers
populair
Nederlandstalige muziek
Webwijzer over het Nederlandstalige lied. Van middeleeuwse volksliedjes tot moderne hits, van satirisch cabaret tot licht amusement en van serieuze poezie tot meezing-refreintjes.
jazz
Jazz deel 1 - Van hot jazz tot freejazz

Lees hier over de ontwikkeling van jazz tot het einde van de jaren zestig, van hot jazz tot swing en van bop tot freejazz.