Wat was de titel van de grootste hit van Black Sabbath?
Black Night
Communication Breakdown
Paranoid
Sabbath Bloody Sabbath
Kindermuziek
Kinderen houden van muziek! Muziekweb heeft een aantal leuke kinderalbums op een rijtje gezet!
onderwerpen
Intro
Kinderen houden van muziek. Op school of thuis, overal is het leuk om naar muziek te luisteren. Sommige kinderen dansen of zingen graag, anderen kruipen juist het liefst weg in een hoekje en genieten stilletjes. Natuurlijk vinden ze soms dezelfde muziek leuk als volwassenen, maar er is ook speciale kindermuziek. Deze webwijzer is een kleine reis door onze collectie.
Iene miene mutte: liedjes en koren
Bij kindermuziek denk je misschien meteen aan liedjes als Altijd Is Kortjakje Ziek of In Een Groen Knollenland. Hoewel kindermuziek veel meer om het lijf heeft, maken dit soort bekende liedjes wel een belangrijk deel uit van het genre. De liedjes hebben simpele melodieën die makkelijk te onthouden zijn. De teksten zijn vaak eenvoudig en repetitief. Meezingen is vaak geen enkel probleem voor jong en oud.
Opvoedkundig
Dat muziek vaak wordt gebruikt om bepaalde gebeurtenissen luister bij te zetten weet iedereen. Geen kerkdienst, feestdag of sportevenement kan zonder speciale muziek. Muziek is meestal niet alleen maar amusement op dit soort ogenblikken, maar heeft ook een moralistisch of verbindend element. Het is niet verwonderlijk dat veel van dit soort muziek is geschreven voor de meest toegankelijke groep: kinderen.  
Volwassen genres voor kinderen
‘We zijn allen geïndoctrineerd door het hitparade denken.’ Deze zin staat op een poster die ergens in de wandelgangen van Muziekweb hangt. Bij elk muziekgenre ontstaan hitlijsten en best of-verzamelaars. Ook kinderen en hun ouders vinden het prettig om alleen maar bekende nummers te beluisteren. Kindermuziek gedraagt zich op meerdere punten als muziek voor volwassenen.   
Sprookjes en verhalen
Verhalen spelen een grote rol in ons leven. Je vindt ze bijvoorbeeld in films, boeken en nieuwsberichten; zelfs als we gewoon vertellen over onze dag praten we hoofdzakelijk in de verhalende vorm. Gebeurtenissen zijn vaak beter te begrijpen als ze een kop en een staart hebben en vaak spannender met een intrige en een plot. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om dingen uit te leggen. Luisteren naar verhalen begint al vroeg in de jeugd, bijvoorbeeld in de vorm van sprookjes. Kinderen zijn er dol op!
Televisie en andere media
Het zal niemand verbazen dat kinderprogramma’s op radio en televisie altijd veel gebruik hebben gemaakt van muziek. Kinderen houden zo erg van muziek dat eigenlijk geen programma zonder kan. Niet alleen als openingsnummer of eindtune, maar ook vaak in de programma’s zelf. En wie wil die liedjes van radio en televisie dan ook niet op plaat of cd hebben?
Muziek dóór kinderen
Wolfgang Amadeus Mozart schreef zijn eerste pianostukken toen hij slechts vijf jaar oud was. En hij was zeker niet de enige, want door de jaren heen zijn er meer kinderen aan het componeren geslagen. Kinderen die niet schrijven maar wel uitmuntend kunnen spelen of zingen, zijn ook goed vertegenwoordigd in onze archieven. Wonderkinderen en kindsterretjes vind je terug bij klassieke genres en in de popmuziek. Hun prestaties zijn inspirerend voor jong én oud.
Andere thema's
Eigenlijk hebben we nog maar een klein stukje van alle kindermuziek van Muziekweb behandeld. De zes gekozen thema’s zouden makkelijk kunnen worden uitgebreid met nog veel meer onderwerpen
Wolfgang Amadeus Mozart - Wonderkind
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Richard Wagner
Richard Wagner is één van de grootste operacomponisten ooit. In 2013 is het twee eeuwen geleden dat hij werd geboren.
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te  beginnen? Hier helpen wij u verder.