Wie wordt gezien als de grondleger van ambient?
Brian Eno
Jean-Michel Jarre
Pierre Schaeffer
Michel Waisvisz
Klassiek in Vogelvlucht
Tijdloze schoonheid, ongeëvenaarde passies, muziek van toen met de emoties van altijd…
Stap binnen in de wereld van de klassieke muziek...
onderwerpen
Inleiding
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te beginnen? Voor de volgeladen bakken van de klassieke platenzaak of fonotheek gestaan en tureluurs geworden van het verpletterende aanbod? En verward en wanhopig deze onbekende jungle maar weer verlaten en thuis weer je favoriete pop- of jazzplaat gedraaid?
Bach: Cantate Ich habe genug
Tegenwoordig is hij populairder dan ooit: Johann Sebastian Bach. Maar tijdens zijn leven stond hij slechts op de zevende plaats van de top-tien van Duitse componisten. Hij werd geroemd als de grote voltooier van de Duitse orgelkunst. Maar geen componist van de jongere generatie zette die traditie voort. Zo waren Bachs zonen de pioniers van een nieuwe stijl die vooruitwees naar Haydn, Mozart en Beethoven. Bachs tijd leek voorbij.
Händel: Messiah
Een schandaal! Al maanden had het operapubliek zich misdragen met gefluit en boegeroep. Maar dit was ongehoord. Luid aangemoedigd door het publiek waren twee rivaliserende primadonna's, elkaar op het toneel in de haren gevlogen. Voor de ogen van de prinses van Wales nota bene.
Haydn: Symfonie nr 45 Abschied
Wie vanuit Wenen ongeveer zeventig kilometer naar het zuidoosten reist, stuit aan de grens tussen Oostenrijk en Hongarije op het meer van Neusiedler. Aan een van de uithoeken van dat meer ligt het betoverende slot Esterháza, dat de rijke Hongaarse vorst Nikolaus I Esterházy halverwege de 18de eeuw liet bouwen.
Mozart: Die Zauberflöte
Waarom behoort Wolfgang Amadeus Mozart tot de grootste componisten aller tijden? Omdat híj een meester was in alle genres, en andere componisten slechts in een paar. Daarbij is Mozarts levensverhaal zo bijzonder en avontuurlijk, dat hij een legende is geworden.  Mozart was een wonderkind.
Beethoven: Sonate op 57 Appassionata
In de zomer van 1804 maakte Beethoven een lange wandeling met zijn leerling Ferdinand Ries. Ries schreef daarover op: 'Onderweg had hij voortdurend in zichzelf lopen brommen, ja zelfs geloeid, steeds weer op en neer, zonder bepaalde tonen te zingen. Toen ik hem vroeg wat het was, zei hij, dat hem net het thema voor het laatste deel van zijn sonate te binnen was geschoten. '
Trevor Pinnock - Haydn - Sturm und Drang
Met o.a. de Abschieds-Symphonie
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Opera in de 20e eeuw
De operageschiedenis van de twintigste eeuw, aan de hand van tien opera’s en een zevendelige cyclus.
populair
Elektronische muziek in vogelvlucht
Elektronische muziek bestaat nog maar kort. In slechts een aantal decennia zijn er echter veel elektronische genres ontstaan die behoorlijk uiteenlopen. Van musique concrête tot aan dubstep!