Wanneer begon het cabaret in Nederland?
Aan het eind van de 18e eeuw
Aan het eind van de 19e eeuw
In 1927
In 1960
New age
Mediterende boeddha
onderwerpen
Wat is new age
Tegenwoordig is new age hip en trendy geworden: niemand kijkt meer vreemd op als je vertelt dat je doet aan yoga, tai chi of een of andere vorm van meditatie. Grappig genoeg is het new age gedachtegoed sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw enorm gegroeid dánkzij de door idealisten aanvankelijk verfoeide marktwerking en commercialisering van de maatschappij. Veel meer new age lectuur, cd’s en workshops zijn beschikbaar geworden voor een groot publiek.
New age muziek
Zou het komen door onze steeds complexer wordende maatschappij, het proces van globalisering, de expansie van internet en andere sociale media? We worden overspoeld door informatie op cognitief en materialistisch niveau, waarbij ons de illusie voorgeschoteld wordt dat alles mogelijk en ‘maakbaar’ is. Maar als je daardoor te hoge verwachtingen hebt van jezelf, anderen en de maatschappij kan dit leiden tot chronische ontevredenheid en stress.
Stil: Ontspanningsmuziek
In de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw kregen veel musici uit de ‘gewone’ pop- en rockwereld de behoefte om naast de vaak energieke muziek voor hun pop/rockband ook relaxte ‘feel good’ muziek te spelen waarmee zij (en de luisteraar) tot rust konden komen. Het resultaat is vaak harmonieuze en positieve muziek die nog wel energiek genoeg klinkt om wakker en beweeglijk te blijven.
Stiller: Healingmuziek
Al in oude culturen geloofde men dat muziek een helende kracht kon hebben. Dit werd niet alleen bij primitieve niet-westerse volken als vanzelfsprekend beschouwd, maar ook in het Westen, van de Griekse en Romeinse Oudheid tot de Renaissance. Muziek zou door haar frequenties en samenklanken een weerspiegeling zijn van de kosmos, in haar goddelijke en aardse dimensies. Door middel van muziek zouden blokkades in het energieveld van de mens kunnen worden opgeheven.
Stilst: Meditatieve muziek en beweging
Eigenlijk is meditatieve muziek hetzelfde als helende muziek, maar dan in een allerlaagst tempo en met veel ruimte voor stilte. De bedoeling is om door middel van klanken in een diepe ruststand te komen.
Wereldmuziek en new age vocaal
Naast een interesse in oude mythen en verdwenen culturen tonen veel New Age musici een interesse in nog levende authentieke volken die geloven in bovennatuurlijke wezens en krachten en zich nauw verbonden voelen met de natuur.
New age labels
Mocht je nog niet precies weten welke new age artiesten je zoekt, dan kun je in Muziekweb ook handig gebruik maken van zoeken via new age labels
Deva Premal - Dakshina
bekijk ook deze wijzers
populair
Hardrock Metal

Ruige gitaren, beukende drums en een schreeuwende zanger. Zo stellen veel mensen zich heavy metal voor. Deels klopt dat beeld ook wel, maar metal is veel meer dan dat.

populair
Blues
Het enige muziekgenre dat tevens een gemoedstoestand kan aangeven: de blues. Een webwijzer over ellende en de uitlaatklep daarvoor, van de meest elementaire vorm tot moderne bluesrock.