Wat was de titel van de grootste hit van Black Sabbath?
Black Night
Communication Breakdown
Paranoid
Sabbath Bloody Sabbath
Opera
onderwerpen
Het ontstaan van de opera
De opera is ontstaan uit een intellectuele discussie over de Griekse tragedie. Rond 1600 werden de eerste opera's opgevoerd aan de hoven van Italiaanse edellieden.
De castraten 1670-1750
In de glorietijd van de c gingen mensen niet alleen naar het operatheater om te luisteren, maar ook om te gokken, te eten en wat te kletsen.
Hervormingen 1750-1800
In het tijdperk van de Verlichting onderging de opera grote hervormingen. Natuurlijke eenvoud werd het grote ideaal. Een van de beroemdste operacomponisten is Wolfgang Amadeus Mozart.
Belcanto 1815-1840
Aan het begin van de negentiende eeuw was Gioacchino Rossini de populairste componist van Europa. Rossini hield van lekker eten en van mooie zang. Zijn verdriet over de teloorgang van het belcanto heeft geleid tot een van de beroemdste uitspraken in de operageschiedenis.
Romantiek in Frankrijk 1830-1880
Na de val van Napoleon werden alle hervormingsgezinde ideeën de kop ingedrukt, maar in de Franse opera scholen spoedig weer de kiemen van revolutie. In 1830 werd in Brussel het publiek zo meegesleept door de strijdlustige muziek van een opera, dat er rellen uitbraken... het begin van de Belgische opstand die België van Nederland zou scheiden.
Romantiek in Italië 1840-1880
Giuseppe Verdi kon enorm geboeid zijn door de hoofdpersonen in zijn opera's. Hij wilde hun karaktereigenschappen zo goed mogelijk in muziek weergeven. Mooi zingen was niet altijd belangrijk meer, zangers moesten leren met hun stem te acteren.
Romantiek in Duitsland 1820-1880
In de  kreeg de opera een typisch Duitse vorm. Richard Wagner beïnvloedde de ontwikkeling van de opera en van muziek in het algemeen.
Realisme en sensualiteit 1880-1920
In 1875 choqueerde een nieuwe operaheldin het publiek: de zigeunerin Carmen. Bizets opera wordt een voorloper genoemd van het verisme, een realistische stroming binnen de Italiaanse opera.
Nieuwe wegen 1900-1920
Hoewel de opera's van Richard Strauss tegenwoordig beschouwd worden als welluidend, vonden veel operaliefhebbers van destijds dat hij de grenzen bereikt had van wat nog muziek genoemd kon worden.
Rossini - Il barbiere di Siviglia
dvd
bekijk ook deze wijzers
populair
Nederlandstalige muziek
Webwijzer over het Nederlandstalige lied. Van middeleeuwse volksliedjes tot moderne hits, van satirisch cabaret tot licht amusement en van serieuze poezie tot meezing-refreintjes.
jazz
Jazz deel 1 - Van hot jazz tot freejazz

Lees hier over de ontwikkeling van jazz tot het einde van de jaren zestig, van hot jazz tot swing en van bop tot freejazz.