Wie bedenkt de 'finger picking' gitaarstijl?
Jimmy Rodgers
Rex Allen
Roy Orbison
Maybelle Carter
Soul
Soulartiesten als Otis Redding, Aretha Franklin en Stevie Wonder blijven muziekliefhebbers ook jaren later nog altijd inspireren.
onderwerpen
I know you got soul - een introductie
Het is moeilijk om precies te zeggen wanneer soul ontstond. Het begrip ‘soul music’ duikt voor het eerst op in de jaren zestig, maar elementen van de muziekstijl zijn terug te horen in oudere stijlen als rhythm & blues en gospel.
Get there first - de soulpioniers
Meerdere artiesten smolten invloeden uit rhythm & blues en gospel samen tot een nieuw geluid, dat later 'soul' werd genoemd. In dit hoofdstuk zetten we zeven soulpioniers op een rij.
Dancing in the streets - Motown en Stax
De jaren zestig en de eerste helft van de jaren zeventig gelden als de glorietijd van de soul. Platenlabels als Stax en Motown brengen aan de lopende band soulsingles uit. Een aantal steden in de VS groeien uit tot 'soulcentra', elk met een eigen uniek geluid. 
Black and proud - soul en verzet
Soulmuziek geldt als een uitstekende barometer van het veranderende leven van zwarte Amerikanen. Toen er in de jaren zestig grote sociale verschuivingen plaatsvonden, hoorde je dat ook terug in de muziek. De brave soul uit het begin van de jaren zestig verdween ten faveure van een meer radicaal geluid uit de ghetto's.
One nation under a groove - funk
In de jaren zeventig is soul niet meer weg te denken uit de popmuziek. De term is ingeburgerd en soul wordt een belangrijke bouwsteen voor nieuwe muziek. De belangrijkste innovatie is de ‘funk’, een hoogst dansbare soulvorm waarin ook elementen van jazz, rock en Afrikaanse muziek samenkomen.
Boogie wonderland - soul en disco
Soul wordt een bouwsteen voor nieuwe muziek. Uit één van die vele fusies ontstaat disco. Deze dansmuziek verovert de wereld bij storm en zorgt ervoor dat de soulsound uit de jaren zestig al snel gedateerd klinkt. Een 'disco inferno' voor de soulfan van de oude stempel!
Share my world - hiphop en swingbeat
Ook de zwarte muziek wordt in de jaren tachtig gekleurd door synthesizers en drumcomputers. De soul van Motown en Stax is iets van het verleden. Toch speelde soul een grote rol in hiphop. Rappers gebruikten de drumbreaks op oude funkplaten, mixten deze aan elkaar om daar een nieuwe tekst overheen te leggen.
Knew you were waiting - soulrevival
Er zijn twee constant ontwikkelingen te ontwaren in de geschiedenis van de soul; 1) Soul wordt telkens weer gebruikt als bouwsteen voor nieuwe muziekstijlen en 2) Het soulgeluid uit de jaren zestig beleeft met de regelmaat van de klok een nieuwe revival.
Brown sugar - de geneugten van neo-soul
Net als veel andere stijlaanduidingen was ook ‘neo-soul’ oorspronkelijk een marketingterm. Er zijn kleine verschillen tussen neo-soul en r&b. Neo-soul is minder gericht op de hitlijst en de artiesten spelen tijdens shows vaker met een volledige liveband.
Tien vergeten soulartiesten
In het enorme aanbod van soulzangers en zangeressen, krijgt niet iedereen de aandacht die ze toekomt. Daarom hier een overzicht van tien onbekende en/of vergeten soulartiesten. Deze top-tien moet je als soulliefhebber eens in je leven gehoord hebben!
Dusty Springfield - Dusty in Memphis
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Opera
Opera’s kunnen heftige emoties oproepen, zodanig zelfs dat ze revoluties teweeg hebben gebracht. Lees hier meer over de meesterwerken en over de geschiedenis van het genre tot aan de twintigste eeuw.
klassiek
Opera in de 20e eeuw
De operageschiedenis van de twintigste eeuw, aan de hand van tien opera’s en een zevendelige cyclus.