Een cantor is:
Een muziekstuk
Zanger die leiding had over de kerkmuziek.
Dirigent in dienst van het hof.
Hoofdmelodie in een muziekstuk.
Zigeunermuziek
Al eeuwenlang vallen gadjo´s voor de charmes van zigeunermuziek. Lees hier alles over de geschiedenis van de Roma en hun muziek.
onderwerpen
Introductie
Zo grenzeloos als de zigeuners zijn, zo onbegrensd is ook hun muziek. Leg bijvoorbeeld de albums van Django Reinhardt, Tomatito en Esma Redzepova naast elkaar. Alle drie zigeuners, maar muzikaal zo verschillend. Toch zijn er ook overeenkomsten: expressieve zang en een virtuoze beheersing op het instrument zijn opvallende kenmerken.
Tzigane: de vele smaken
Sommige liefhebbers beweren dat zij een zigeuner met de ogen dicht kunnen herkennen. Het vrije spel, een bepaalde vibrato in de stem. Het is iets ondefinieerbaars dat ze in het hart treft en de haren in je nek overeind zet. Dat magische gevoel laat zich maar moeilijk in woorden en schema’s vangen. Daarom kiezen we in deze webwijzer voor een ruime definitie van het begrip zigeunermuziek.
Lume lume: altijd onderweg
De Roma trekken de wereld over en die eeuwige tochten hebben de muziek en teksten van zigeuners gekleurd. Het lied Lume lume vertelt over het constante reizen. Er zijn veel uiteenlopende versies van het lied die de muzikale rijkdom van zigeunermuziek bevestigen.
Djelem djelem: vervolging
Een andere constante factor in het leven van zigeuners is de discriminatie en vervolging. Er is geen enkel land in Europa waar zigeuners niet werden vervolgd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden naar schatting anderhalf miljoen Roma vermoord. De Roma noemen het zelf Porajmos, in het Romani is dat het woord voor ‘vernietiging’.
Soy Gitano: flamenco
Spanje is het land met de meeste zigeuners. De invloed van zigeuners op de volksmuziek van het land, en dan vooral de flamenco, is van onschatbare waarde geweest. De zigeuners van Andalusië speelden een grote rol bij het ontwikkelen van de flamenco.
Les yeux noirs: muziek van gadjo's
Ondanks het feit dat de Roma vaak met wantrouwen werden bekeken, waren er ook gadjo’s die gefascineerd waren door de zigeuners.
-
bekijk ook deze wijzers
over de CDR
50 jaar
In 2011 vierde de Centrale Discotheek Rotterdam haar vijftigste verjaardag. Deze webwijzer gaat over onze geschiedenis en mogelijkheden in woord, beeld en natuurlijk, geluid. 
populair
Rock-'n-roll
Deze webwijzer gaat over rock-'n-roll. Niet zomaar een rage uit de jaren vijftig, maar het begin van iets gigantisch:  de popmuziek.