Terug naar boven

Curiosa pop: Kort maar krachtig

De kracht van popmuziek is dat je in betrekkelijk korte tijd een heel muzikaal verhaal kan vertellen. Een popwet is dat de auteur binnen drie minuten alles gezegd moet hebben. Er waren ook artiesten die beduidend minder tijd nodig hadden om hun boodschap over te brengen. Denk aan The Ramones, schrijvers van een pareltje als Judy is a punk (1 minuut 32).

Ramones – Judy is a punk

Navolgers van The Ramones bewezen dat het nóg korter kan. Al een jaar na het baanbrekende debuut van The Ramones bracht Wire al een album uit met songs die in de regel niet langer dan 2 minuten duurden. Voor het nummer Field Day For Sundays had de groep slechts 28 seconden nodig.

Wire – Field day for sundays

De experimentele groep The Residents nam voor hun Commercial Album de lengte van het lied als uitgangspunt. Geen enkel nummer mocht langer zijn dan een minuut! Sterker nog, de groep schreef 40 nummers van elk 1 minuut. Helaas scoorde de groep, waarvan alle leden een enorme oogbal als masker dragen, er geen top-40 hit mee.

The Residents – Picnic boy

Guided By Voices dan? In maar 23 seconden rammelen de indierockers een eind weg. Eén couplet, één refrein, dan is het voorbij. Maar volgens bandbaas Robert Pollard is het wel een… hit!

Guided By Voices – Hit

De kortste single ooit komt gewoon uit Nederland. De Raggende Manne omschreven hun song Nee’s Niks (slechts 6 seconden) als ‘uitermate radiovriendelijk’. Daar is geen woord van gelogen.

De Raggende Manne – Nee’s niks

De eervolle vermelding van ‘het kortste lied ooit’ gaat echter naar Engeland. Napalm Death was een van de uitvinders van de grindcore, een extreem snelle en agressieve punkvariant. Het lied You Suffer duurt slechts 4 seconden, maar is zoals te horen op deze opname, ook bij liveshows een favoriet.

Napalm Death – You suffer [live]

(PdK)