Terug naar boven

Basiscollectie klassiek: De Nationale Opera

De Nationale Opera mag zich het beste operahuis van het jaar 2016 noemen. Het gezelschap versloeg daarmee o.a. de Deutsche Oper Berlin, Theater an der Wien en de Welsh National Opera.

Directeur Pierre Audi droeg de prijs op 'aan de toekomst van onze kunstvorm, (...) aan de noodzaak om risico's te nemen en vernieuwingen toe te passen (...) en onze ervaringen te delen met een nieuwe generatie van makers en toeschouwers uit alle geledingen van de bevolking.'

Verschillende producties van de Nationale Opera (voorheen Nederlandse Opera) zijn vastgelegd op dvd. Hier volgen een aantal gedenkwaardige hoogtepunten:

- Richard Wagner - Der Ring des Nibelungen (1999)
Wagners Der Ring des Nibelungen is een tetralogie van vier opera's: Das Rheingold, Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung. In de jaren 90 werd deze mammoetproductie integraal uitgevoerd in het Amsterdamse Muziektheater onder leiding van regisseur Pierre Audi en dirigent Hartmut Haenchen.

- Tan Dun – Tea (2002)
De Chinese componist Tan Dun wist met deze opera een breed publiek aan te spreken. Toch ging hij ook het experiment aan. Zo verkende hij de klanken van water, papier en keramiek. Regisseur Pierre Audi creëerde voor dit alles een sprookjesachtige zetting.

- Giuseppe Verdi – Don Carlo (2004)
De toen nog niet zo bekende tenor Rolando Villazón schitterde hier in de titelrol. ‘Vooral dankzij deze kleine, Mexicaanse reus ging deze Don Carlo eindelijk weer eens over Don Carlo’, aldus Trouw-recensent Peter van der Lint. Met deze veelgeroemde productie nam Riccardo Chailly afscheid van het Amsterdamse Muziektheater.

- Dmitri Sjostakovitsj - Lady Macbeth of Mtsensk (2006)
Regisseur Martin Kušej typeerde de opera als een afgrond tussen orgasme en moord. Hij maakte een realistische voorstelling die het uiterste vroeg van de betrokkenen. En dat gold niet alleen de hoofdrolspelers Eva-Maria Westbroek en Christopher Ventris, maar ook van het Koor van de Nederlandse Opera. Het resultaat was een veelgeroemde productie, die ook op dvd van begin tot eind weet te boeien.

- John Adams – Doctor Atomic (2007)
Met ‘Doctor Atomic’ (Robert Oppenheimer) tellen we af tot het moment van de eerste atoomproef, ergens in een woestijn in New Mexico. Deze simpele verhaallijn werd door librettist en regisseur Peter Sellars aangevuld met poëzie uit verschillende tijden en van verschillende continenten. Het is maar dat we weten wat de bom in één flits aan cultuur zou kunnen wegvagen…

- Olivier Messiaen - Saint François d'Assise (2008)
Deze schitterende productie was misschien wel hèt hoogtepunt van het Messiaen-jaar 2008. Maar liefst negen maal was deze voorstelling uitverkocht in het Amsterdamse Muziektheater. Pierre Audi zette het verhaal soms op een sympathieke manier naar zijn hand, let bijvoorbeeld op het schoolklasje. De titelheld werd waardig vertolkt door Rodney Gilfry.

- Piotr Iljitsj Tsjaikovski - Eugene Onegin (2011)
Stefan Herheim was niet de eerste regisseur die een opera integraal neerzette als één grote flashback. Het werkt echter goed bij dit tijdloze verhaal over gemiste kansen. Ook dirigent Mariss Janssons en het Concertgebouworkest ontvingen veel lof voor hun aandeel.