Terug naar boven

Curiosa: Muzikale vluchtelingen

Op 20 juni is het de Internationale Dag van de Vluchteling. Ook veel muzikanten hebben een verleden als vluchteling. Een bekend voorbeeld is Wyclef Jean die een oorlog in zijn geboorteland Haïti ontvluchtte en zijn groep Fugees (van ‘refugee’, het Engelse woord voor vluchteling) noemde. Wyclef was zeker niet de enige. Van Irving Berlin die Rusland verliet tot Mika die Libanon ontvluchtte: de lijst van gevluchte muzikanten is opvallend lang.

Vluchtelingen zijn van alle tijden. Dat blijkt wel als je opzoekt welke muzikanten een verleden als vluchteling hebben. Bij vluchtelingen denken we eerst aan ontheemden in Afrika en het Midden-Oosten. Mensen als de bandleden van Sierra Leone’s Refugee Allstars. Deze groep muzikanten ontvluchtte de burgeroorlog in Sierra Leone. Vanuit buurland Guinee bouwde de groep een muzikale carrière op. Met haar shows willen de Allstars de wereld aandacht vragen voor de vluchtelingen, die vaak vergeten worden. Mariem Hassan, die het grootste deel van haar leven in een Algerijns vluchtelingenkamp woonde, deed hetzelfde.

Zoveel bekende popsterren hebben een verleden als vluchteling. Een jonge Freddie Mercury (echte naam: Farrokh Bulsara) vertrok in 1964 van Zanzibar nadat de Indiërs van het eiland werden verjaagd. Mika’s ouders ontvluchtten de burgeroorlog in Libanon terwijl een 1-jarige Rita Ora (echte naam: Rita Sahatçiu) met haar ouders vanuit Kosovo naar Engeland vertrok. M.I.A. (Matangi Arulpragasam) ontvluchtte een oorlog op Sri Lanka. De vader van Gloria Estefan ging naar de VS toen Fidel Castro op Cuba de macht greep. De Canadese rapper K’Naan ontvluchtte de burgeroorlog in zijn geboorteland Somalië. Al Jolson en Irving Berlin (de componist van White Christmas) ontvluchtten al in de 19e eeuw het geweld tegen joden in Rusland. Kurt Weill en Arnold Schönberg verlieten Duitsland noodgedwongen toen de nazi’s daar in 1933 aan de macht kwamen.

De lijst is eindeloos, en dan hebben we hier nog niet de wetenschappers, schrijvers en sporters genoemd. Let dus op welke vluchtelingen je binnenhaalt. Er kan zomaar een groot talent tussen zitten.

(PdK)