Terug naar boven

Curiosa : Spannende muziek (2)

Juni is de maand van het spannende boek. Daarom heeft Muziekweb een top-5 met angstaanjagende muziek gemaakt. Speciaal voor alle mensen die met een boek of e-reader wegkruipen in een hoekje. Lekker griezelen!

Regisseur John Carpenter is een echte ‘master of suspense’. Wat niet iedereen weet is dat hij ook zijn eigen soundtracks componeerde. Met bijzonder weinig middelen, voor een groot deel afkomstig uit analoge synthesizers, weet hij de nagelbijtende spanning van zijn films op een volstrekt originele manier te versterken.

John Carpenter – Lost themes

Op zijn 19e maakte Mike Oldfield in zijn eentje de klassieker Tubular Bells. Hoewel het instrumentale album vele sferen kent, is het zenuwachtige intro het meest bekend. Het werd onder andere gebruikt in de angstaanjagende film The Exorcist.

Mike Oldfield - Tubular bells

Jean Sibelius was een componist van symfonieën en symfonische gedichten. Zijn Lemminkäinen Suite stamt uit 1895 en is gebaseerd op een Finse volksmythe. Het bevat meerdere onheilspellende passages. Bijvoorbeeld het crescendo dat als een stuk natuurgeweld op de luisteraar afkomt.

Jean Sibelius - Lemminkäinen suite, op.22

Een van de bekendste werken van de Russische componist Modest Moessorgski is Nacht op de kale berg. Het verscheen in 1886, vijf jaar na Moessorgski's dood, dankzij bevriend componist Nikolaj Rimski-Korsakov.De krachtige pauken en blazers zijn ideaal voor spannende scènes in films, zoals de befaamde Disney-film Fantasia (1940).

Modest Moessorgski – Nacht op de kale berg

De muziek van David Eugene Edwards is beklemmend en onprettig. De Amerikaanse leider van de bands 16 Horsepower en Woven Hand zingt altijd alsof de duivel hem op de hielen zit. Dat past ook goed bij de gitzwarte teksten van deze diepgelovige zanger.

Woven Hand – Speaking hands

(JE)