Terug naar boven

Speciaal voor augustus: muziek voor de Sneekweek

In augustus draait het festivalseizoen op volle toeren. In vrijwel elke stad zijn er evenementen om je vrije dag mee op te leuken. Een van de oudste publiekstrekkers deze maand is de Sneekweek, het grootste binnenwater zeilevenement van Europa. Zeilen is een dankbaar onderwerp voor liedjes, maar Sneek zelf ook! Muziekweb zet 5 liedjes op een rij!

1.

Willehúske – Sneekermeer
Willehúske is een Fries folktrio dat Ierse en Amerikaanse rootsmuziek brengt. Uiteraard in een stijlvol Fries jasje. Net als het grote voorbeeld The Pogues zitten de teksten vol wrange, zwarte humor. Zoals in het stemmige Sneekermeer, waarin de vrouw van de verteller bekritiseerd wordt met ‘Se het un bek se groat as ’t Sneekermeer’.

2.

Splitsing – Wind en zeilen
De Groningse band Splitsing was een voorloper van de Jazzpolitie. In 1985 scoorde de groep een grote hit met Wind en Zeilen. Een lofzang op zeilen in ons eigen landje. ‘Wat moet ik in het buitenland? Onbetaalbaar aangebrand’ zingt zanger Peter Groot Kormelink. ‘Geef me wind en zeilen!’.

3.

Sjakie Schram – Op het Sneekermeer
Maar vergis je niet, het kan flink spoken op de Friese wateren. De besnorde volkszanger Sjakie Schram bezong het al in 1966: ‘Oh, wat ging het toch tekeer op het Sneekermeer.’ Bezoekers van de Sneekweek zijn gewaarschuwd!

4.

Frans Mulder - Zeilen op de wind
Nog een goed advies, dit keer van Frans Mulder (Purper), die het natuurlijk niet al te letterlijk bedoelde. ‘Je moet zeilen op de wind van vandaag. De wind van gisteren helpt je niet vooruit. De wind van morgen blijft misschien wel uit.’ Ook André van Duin en Willeke Alberti hebben dit beschouwende nummer opgenomen.

5.

Drs. P - Sneker café
We kunnen het niet laten om dit geestige liedje te noemen, waaruit blijkt dat Sneek het centrum van de wereld is. Tenminste, als we de ratelende Drs. P mogen geloven. Alle verhaallijnen komen op ingenieuze wijze weer uit bij een cafeetje in Sneek. ‘U begrijpt wel dat dit cafeetje steeds weer van invloed is op het sociale verkeer’.

Kun je er geen genoeg van krijgen? We hebben ook nog Retour Sneek van VOF de Kunst en de Sneekse Snikkelsnijder van Ivo de Wijs in de collectie.