Terug naar boven

Week van de alfabetisering

In september vind de Week van de Alfabetisering plaats. Deze jaarlijkse actieweek staat in het teken van laaggeletterdheid. 1 op de 6 Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Vaak is de stap naar een hulpverlener groot, ondanks dat hulp echt het verschil kan maken. Met allerlei leuke activiteiten wordt hiervoor aandacht gevraagd. Het probleem duikt ook op in de muziekgeschiedenis. Muziekweb zet vijf artiesten op een rij die hebben geworsteld met analfabetisme.

Ringo Starr


In zijn jeugd werd Ringo Starr geplaagd door ziektes. Hij verbleef meerdere malen voor maanden in een ziekenhuis. In de ziekenhuisband ontdekte hij zijn ritmische talent. Verdere scholing was er niet. Een groot deel van zijn jeugd kon hij niet lezen en schrijven. Niet lang daarna zou hij met The Beatles popgeschiedenis schrijven.

Django Reinhardt


Django Reinhardt was de grondlegger van de gypsy swing. Door zijn onnavolgbare spel werd de gitaar meer geaccepteerd als solo-instrument. Het was bijzonder dat Reinhardt zo goed speelde, zeker omdat hij anderhalve vinger miste, die hij verloor na een brand in zijn woonwagen. Reinhardt kon niet lezen en schrijven. Hij merkte dus niet op, dat op zijn eerste plaat zijn naam fout was gespeld. Er stond 'Jiango Renard' op de hoes.

R. Kelly


In de jaren 90 was R. Kelly een van de belangrijkste artiesten binnen de r&b. Ondanks zijn laaggeletterdheid maakte hij liedjes voor Michael Jackson en Whitney Houston Daarnaast scoorde hij gigantische hits met nummers die hij voor speelfims maakte. Als kind werd hij gepest voor zijn leesproblemen, tegenwoordig oefent hij lezen en schrijven met zijn kinderen.

Manitas de Plata


Het gitaarspel van de Fransman Ricardo Baliardo was zo goed dat hij de bijnaam ‘Manitas de Plata’ kreeg. Zijn pseudoniem betekent ‘zilveren handjes’ in het Catalaans. De flamencogitarist verkocht meer dan 90 miljoen platen. Lange tijd had hij geen last van taalachterstand en leefde hij in rijkdom. Door problemen met de belastingdienst raakte hij uiteindelijk wel zijn bezittingen kwijt.

Charles Bradley


Het levensverhaal van Charles Bradley leest als een spannend boek. De soulzanger werd pas op middelbare leeftijd ontdekt. Hiervoor hij had gekampt met dakloosheid en gezondheidsproblemen. Na zijn doorbraak liet hij een leven vol narigheid achter zich. In de documentaire Soul Of America zien we dat Bradley leert lezen en schrijven.