Terug naar boven

Basiscollectie klassiek: Legendarische oude muziek

Tussen 1972 en 1983 verscheen een legendarische reeks elpee-boxen bij het Electrola label, de Duitse naam voor wat later EMI zou worden. De reeks, Reflexe: Stationen EuropƤischer Musik, bestond uit tien dozen met elk zes elpees. En met deze zestig elpees werd voor de gemiddelde liefhebber de oude muziek geopenbaard. Muziek als deze was sinds de vijftiende eeuw vrijwel ongehoord gebleven.

Dat was muziek van een cd gewijd aan Oswald van Wolkenstein. Wie had tot de jaren zeventig werkelijk muziek van hem gehoord, of van Guillaume Dufay (15e eeuw), Peter Abelard (12e eeuw) en de zuid-Franse Troubadours (12e-13e eeuw) tot aan Italiaanse kamermuziek van rond 1600 gehoord? En dan ook nog in hoogstaande interpretaties op historische instrumenten? Luister bijvoorbeeld naar deze levendige uitvoering van Frescobaldi's Canzona per due canti, afkomstig van deze cd.

Het is dan ook niet voor niets dat deze boxen een voor een zeer lovend werden ontvangen en ook regelmatig in de prijzen vielen, zoals de Grand Prix d'Or en de Edison Klassiek. Belangrijker is de rol die de reeks speelde in de ontwikkeling van het historisch besef van de gemiddelde luisteraar. Urenlang kon de luisteraar ineens die reis naar vroeger klanken en melodieƫn maken. Bij musicologen was de oude muziek wel al langer in beeld, maar ook voor hun was het niet altijd eenvoudig om meteen een idee te krijgen hoe een en ander wellicht had geklonken. Een beroemde elpee uit de reeks was bijvoorbeeld gevuld met nooit gehoorde muziek van 13e eeuwse troubadours.

Tegenwoordig verkeren we wat dit betreft in grote luxe: we kunnen eenvoudig een opname van een zeldzame gregoriaanse hymne afwisselen met motetten van Josquin, de cantates van Bach en chansons van iemand als Guillaume Dufay. In de Stationen reeks werd de standaard gezet voor de enorme stroom aan cd's die we nu kennen. Hier een fragment van een Dufay-cd.

Gelukkig voor ons is de complete Stationen reeks ook op cd verschenen, en dus ook op muziekweb te horen; hoewel ook de elpees nog aanwezig zijn. Als u zoekt op de reekstitel kunt u heerlijk struinen door de rijkdommen van de oude muziek. Dan kunt u bijvoorbeeld horen dat deze opname van grootheden als het Hilliard Ensemble de tand des tijds glorievol heeft doorstaan.

(TC)