Terug naar boven

Curiosa klassiek: De langste compositie

Wat is lang? Onze beleving van de tijd is in de loop van de geschiedenis ongetwijfeld veranderd. Maar het is zeker dat componisten ons geduld steeds meer op de proef hebben gesteld.

In de renaissance was Jacob Obrecht een van de meesters van het lange muziekstuk. Zijn Missa Maria zart is een van de langste missen die in die tijd gecomponeerd is en duurt meer dan een uur. Het volgende fragment komt van deze cd.

Als we Wagners mega-operas even vergeten moeten we voor het echt lange werk naar de 20e eeuw. Havergal Brians Gothic Symphony is met zijn lengte van 2 uur een van de langste symfonie├źn ooit gecomponeerd. Het is bovendien geschreven voor een werkelijk enorm orkest, aangevuld met 4 (!) koren, een kinderkoor en 4 zangsolisten. De componist deed 8 jaar over de compositie van dit stuk. Vanwege de lengte en de benodigde musici is het stuk tot op heden maar 5 keer in zijn geheel uitgevoerd. Gelukkig zijn er wel 3 opnamen beschikbaar, waaronder deze uit 2011.

Als we de minimal music even buiten beschouwing laten, is er geen componist die zo veel extreem lange werken heeft gecomponeerd als Kaikhosru Sorabji. Het bekendst is het Opus clavicembalisticum van maar liefst 4 uur. Net als bij Havergal Brians symfonie is het begrijpelijk dat het weinig uitgevoerd wordt. Een van de 2 beschikbare opnamen is van de Nederlands-Australische pianist Geoffrey Madge. Stevige kost... Het geheel is op deze cd te horen.

(TC)