Terug naar boven

Necrologie: Neville Marriner (1924-2016)

Toen Neville Marriner op 2 oktober overleed, is de muziekwereld een iconisch dirigent verloren. Alleen al zijn onvoorstelbare productiviteit was voldoende voor deze statuur: hij maakte honderden opnamen van zeer uiteenlopend repertoire.

Marriner werd geboren in 1924 en kreeg al snel vioollessen van zijn vader. Op zijn 15e ging hij naar het Royal College of Music in Londen; na de oorlog gevolgd door lessen aan het Parijse conservatorium. Als violist werd hij actief in vele ensembles en (kamer)orkesten. In 1958 richtte hij de Academy of St Martin in the Fields op, waarmee hij wereldwijd faam zou verwerven. Met hun opnamen van klassiek repertoire van Mozart, Haydn, Vivaldi en vele anderen ontvingen ze al snel enthousiaste recensies.

De oudste opnamen van dit orkest, uit de vroege jaren zestig, zijn onder meer op deze cd te vinden. Marriner is hier nog zowel violist als dirigent. Het eerste deel van het Concerto musicale, op.6, nr.10 van Giuseppe Torelli is een mooi voorbeeld.

Dirigent Pierre Monteux moedigde Marriner aan om meer te gaan dirigeren, en dat had niet weinig effect. Alleen op Muziekweb zijn al 227 albums van de Academy onder zijn leiding te vinden! Een van de bekendste opnamen is zonder twijfel de soundtrack voor de film Amadeus in 1984.

Naast de Academy of St Martin in the Fields heeft Marriner vele andere orkesten gedirigeerd. Zo hebben vele musici over de hele wereld met hem kunnen werken. Hij werd alom gewaardeerd als groot musicus en een warm mens. Hij was bovendien tot op hoge leeftijd actief; zijn meest recente cd verscheen nog eind 2015, samen met de broertjes Jussen.

(TC)