Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Sinterklaasliederen

Zingen hoort bij het sinterklaasfeest. Sterker nog, de sinterklaasliederen behoren tot de oudste tradities van het feest en maakten in de eeuwen dat het feest wordt gevierd een ware ontwikkeling door. Deze aflevering van Van Eigen Bodem is gewijd aan minder bekende sinterklaasliederen en opmerkelijke uitvoeringen van de populairste liedjes.

De vroegste sinterklaasliederen stammen uit de middeleeuwen. Het zijn zogenaamde heiligenliederen. In deze Nicolaasliederen werden de goede eigenschappen van de heilige Nicolaas, een bisschop, beschreven. Ook smeekte de zanger op deze wijze de hulp van Nicolaas af.

Kreupelen deed gij weer gaan
Blinden hebt gij het gezicht gegeven
Bij velen hebt gij ziekten verjaagd
door Gods geneesmiddelen

Deze zinnen komen uit een Utrechts Nicolaaslied uit de veertiende eeuw. Het Hemony Ensemble (o.l.v. Simon Groot) nam het lied in 2008 op.

Simon Groot & het Hemony Ensemble – Salve, pater et patrone Nicolae

De melodieën van veel bekende sinterklaasliedjes zijn vaak ouder dan de tekst. Zo is het lied Daar Wordt Aan De Deur Geklopt gebaseerd op het lied O, Du Lieber Augustin van de Duitse componist August Heinrich Wenck (1750-1814), die de laatste jaren van zijn leven in Amsterdam werkte.

Simon Groot & het Hemony Ensemble – Ach du lieber Augustin

De teksten van de bekendste sinterklaasliederen werden gecomponeerd aan het einde van de negentiende eeuw toen het feest weer opleefde en populair werd bij een groot deel van de Nederlandse bevolking. Zie Ginds Komt De Stoomboot werd geschreven door de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863). Schenkman ‘leende’ de melodie ook van het oude Duitse volkswijsje Im Märzen der Bauer.

Libor Sima & Juliane Ruf – Im Märzen der Bauer

Sinterklaas is een levende traditie. Dat betekent dat er ook steeds weer nieuwe liedjes bij komen. Edwin Rutten maakte een cd met liedjes over de verschillende Pieten. Van Pietje Precies tot Piet Snot en de Pakjespiet: allemaal kregen ze een eigen lied.

Edwin Rutten – Pietje Precies

Een levende traditie betekent ook dat bekende liedjes soms een nieuwe behandeling krijgen. De drie sinterklaasfans en jazzmuzikanten Jochem Braat, Willem van der Krabben en Stijn de Wit namen ‘verjazzten’ tien sinterklaasliedjes.

Jochem Braat, Stijn de Wit & Willem van der Krabben – Zie ginds komt de stoomboot

(PdK)