Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Kerstalbums

In Amerika is het traditie: elke popartiest maakt een keer een kerstalbum. Van Sinatra tot James Brown, en van Bob Dylan tot The Flaming Lips, allemaal hebben ze een ‘holiday album’ opgenomen. Nederlandse artiesten doen het ook steeds vaker. Daarom is deze aflevering van Van Eigen Bodem gewijd aan kerstliederen.

Je zou het vanwege alle kerstbomen, copieuze diners en de Kerstman bijna vergeten, maar Kerstmis is toch echt een christelijk feest waarin de geboorte van Jezus wordt gevierd. Zolang als de kerk bestaat wordt er gezongen, ook tijdens de kerstperiode. Op de bestverkopende kerstalbums staan religieuze liederen als Stille Nacht en Nu Zijt Wellecome gebroederlijk naast seculier materiaal zoals Jingle Bells of Rudolph The Rednosed Reindeer. Frans Bauer en Marianne Weber namen voor hun kerstplaat Nu Zijt Wellecome op, een religieus lied dat stamt uit de vijftiende eeuw.

Frans Bauer & Marianne Weber – Nu zijt wellecome

Van veel Amerikaanse kerstliedjes zijn Nederlandse vertalingen opgenomen. Luister maar hoe Johnny Hoes de tijdloze kerstkraker van Irving Berlin (en vooral bekend van Bing Crosby) naar zijn hand zet.

Johnny Hoes – Ik droom steeds van ‘n wit kerstfeest

Een kersthit scoren met een zelfgeschreven nummer is niet veel Nederlanders gegeven. Een uitzondering was er voor André Hazes, die in 1976 definitief doorbrak met de tranentrekker Eenzame Kerst.

André Hazes – Eenzame Kerst

Met de drie bovenstaande voorbeelden lijkt het wel alsof alleen levensliedartiesten zich interesseren voor het kerstfeest. Niets is minder waar. Fay Lovsky schreef bijvoorbeeld een nummer dat elk jaar rond de kerst vaste prik is op de radio.

Fay Lovsky – Christmas was a friend of mine

Het meest bijzondere kerstalbum van eigen bodem bewaren we voor het laatst. Izaline Calister, geboren op Curaçao, nam een van de meest warmbloedige kerstalbums uit onze collectie op. Luister naar haar feestelijke versie van Santa Claus Is Coming To Town en je winterblues verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Izaline Calister – Papa pasku ta bin

(PdK)