Terug naar boven

Van Eigen Bodem: De Wadden

De vijf Waddeneilanden zijn uniek binnen Nederland. Door de geïsoleerde ligging is het op de vijf eilanden net iets anders dan op het vasteland. De prachtige natuur maakt de Waddeneilanden tot een geliefde vakantiebestemming én favoriet liedonderwerp. Hieronder vijf prachtige Waddenliedjes.

Vijf liedjes over evenzoveel Waddeneilanden. We beginnen met het grootste en meest zuidelijke Waddeneiland, Texel. Bas van Nienes, frontman van Mensenkinderen, haalt in Texel herinneringen op aan een fietsvakantie op Texel. ‘En het waait en het waait en het waait’ zingt hij terecht.

Mensenkinderen – Texel

De Wadden zijn natuurlijk meer dan de vele toeristen. Er wonen genoeg mensen het hele jaar door. De bekendste artiest met wortels op Vlieland is Liesbeth List, die vanaf haar achtste op het eiland woonde. De dochter van de vuurtorenwachter bezingt in het vrolijke Vlieland kleurrijke eilandbewoners als vader IJsbrand en tante Fokje.

Liesbeth List – Vlieland

List woont dan al jarenlang in Amsterdam, maar de Terschellinger zanger Hessel woont nergens liever dan op zijn eiland. Een mening die ‘de Springsteen van Terschelling’ ook ventileerde in zijn hit Terug naar Terschelling.

Hessel – Terug naar Terschelling

Van een heel andere orde is het ontroerende De Vondeling Van Ameland van Boudewijn de Groot. In dat lied vertelt De Groot het wonderlijke leven van een baby die aanspoelde op het eiland en werd opgevoed door een Amelandse strandjutter.

Boudewijn de Groot – De vondeling van Ameland

Schiermonnikoog roept heel andere gevoelens op. In de handen van de Groningse troubadours Pe Daalemmer & Rooie Rinus leverde het eiland zelfs een protestlied op. Het duo verzette zich tegen de komst van auto’s op het kleine Waddeneiland. Met succes, nog altijd mogen toeristen niet met de auto het eiland op.

Pe Daalemmer & Rooie Rinus – Schiermonnikoog

Vooruit, nog één liedje om het te af te leren. De groep Wak nam een eerbetoon op aan het piepkleine Waddeneiland Rottumerplaat. Zonder woorden, en dat past goed bij een eiland dat slechts bewoond wordt door vogels.

Wak – Rottummerplaat

(PdK)