Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Dizzy Man's Band

In de onvolprezen cd-serie Golden Years Of Dutch Popmusic verscheen een singlesoverzicht van Dizzy Man’s Band. Bijzonder dat deze wat vergeten band uit de Zaanstreek uit het stof werd gehaald, naast meer voor de hand liggende grootheden als Golden Earring en Earth & Fire. Met dank aan singles als The Show en The Opera, verdient deze baldadige, achtkoppige bende zeker een plekje in het canon van de Nederpop.

Dizzy Man’s Band begon eind jaren 60 als het Nederlandse antwoord op Amerikaanse jazzpopgroepen als Blood, Sweat & Tears en Chicago. De tweede single Tickatoo (1970) was raak met een 6de plaats in de top-40. Vooral op A Matter Of Facts (1972) is goed te horen wat de groep in huis had, met massieve blazerspartijen en soulvolle uithalen van zanger Jacques Kloes.

Dizzy Man’s Band - A matter of facts

Op het podium werd het steeds gezelliger, onder leiding van Kloes en de gezette roadmanager en paljas Bob Ketzer. Optredens bevatten onder andere een persiflage op het populaire popprogramma Toppop, waarin de sterren van die tijd op de hak werden genomen. Die lolbroekerij zette zich voort op plaat. Aanvankelijk met veel succes. Het nog redelijk smaakvolle The Show behaalde de 5e plaats.

Dizzy Man’s Band - The show

Het met balorige operazang aangeklede The Opera bereikte zelfs op een haar na nummer 1.

Dizzy Man’s Band - The opera

Daarna had Nederland al snel genoeg van die meligheid. Een nummer als het met Turkse tongval gezongen Turkey Turkey zou vandaag de dag zelfs als politiek incorrect bestempeld worden.

Dizzy Man’s Band - Turkey Turkey

In 2009 ontstond er een nieuwe Dizzy Man’s Band rond Kloes. Hits van weleer werden afgewisseld met imitaties van onder andere Koos Alberts, de Blues Brothers en Kabouter Plop. Ze traden nog sporadisch op tot Kloes stierf in 2015.

(MR)