Terug naar boven

De Tijdmachine: Queen

Bohemian Rhapsody van Queen, wie kent het niet? Het barokke nummer uit 1975 was de grootste hit van het Britse kwartet en voert nog altijd de Top 2000 aan. Om de 40e verjaardag van Bohemian Rhapsody te vieren, bracht Queen de dvd A Night At The Odeon uit. Een perfecte concertregistratie die laat zien dat Queen veel meer was dan alleen hun prijsnummer.

Het ruim vijf minuten durende Bohemian Rhapsody was een enorme hit voor Queen in november 1975. Het fragmentarische nummer met het bekende operakoor kon alleen wel lastig live uitgevoerd worden. Op dvd zie je een van de eerste live-versies van het succeslied. Het is opgenomen in een ‘nice tasty little medley’ met Killer Queen en The March Of The Black Queen in plaats van het operakoor en het rockgedeelte.

Bohemian Rhapsody (live)

Het nummer zit al in het begin van de set en vormt een mooi contrast met de stevige hardrock die de show van Queen die avond domineerde. Freddie, gekleed in een witte jumpsuit met decolleté tot aan de navel, trekt de meeste aandacht naar zich toe. Ook Brian May mag de show stelen met zijn flitsende gitaarspel. Harde nummers als Ogre Battle en Brighton Rock tonen het jonge Queen, lang voordat het een hitmachine werd.

Ogre Battle (live)

Brighton Rock (live)

De registratie is perfect in beeld gebracht, zeker wanneer je beseft dat de beelden 40 jaar oud zijn. Niet meer dan terecht dat deze beelden nu aan het grote publiek getoond worden. Lees hier meer over de dvd.

(PdK)