Terug naar boven

De Tijdmachine: Disco Demolition Night

Aan het eind van de jaren zeventig was disco een grote rage, maar lang niet iedereen hield van disco. Veel rockfans hadden een hekel aan de muziek die ze commercieel en eentonig vonden. Steve Dahl, een 24-jarige radio-dj uit Chicago, haatte disco. Zeker nadat hij zijn baan had verloren omdat hij weigerde disco te draaien.

Dahl zon op wraak. Hij liet buttons maken met de tekst ‘Disco sucks’ en voerde een anti-disco campagne voor het nieuwe radiostation waar hij werkte. Zijn grote stunt zou een ‘Disco Demolition Night’ worden. Discohaters mochten een discoplaat meenemen die dan door Dahl kapot werden gemaakt. Het evenement stond gepland op 12 juli 1979, in het honkbalstadion van Chicago.

Bill Veeck, de flamboyante eigenaar van honkbalclub Chicago White Sox, was nooit vies van een publiciteitsstunt. Dahl mocht in de rust van een honkbalwedstrijd de door hem zo gehate discoplaten opblazen. De opkomst overtrof alle verwachtingen. Rond de 70.000 jongeren zaten op de tribunes. Niet echt het doorsnee honkbalpubliek, want de meesten van hen waren stomdronken. Dahl, voor de gelegenheid gekleed als een militair, werd onder de groot gejuch onthaald. Net als de explosies waarmee hij de discoplaten vernietigde. De explosie sloeg een krater van minstens een halve meter in het speelveld.

Net op het moment dat de honkballers hun wedstrijd wilden hervatten, renden duizenden dronken jongeren het speelveld op. Pas na veertig minuten lukte het de politie om het speelveld te ontruimen. Het veld was compleet omgeploegd en de wedstrijd tussen de White Sox en de Detroit Tigers gestaakt moest worden. De politie verrichte veertig arrestaties. De actie van Dahl leidde tot grote verontwaardiging. Niet alleen bij honkbalfans , maar ook onder veel disco-artiesten. Nile Rodgers van Chic vergeleek Dahl’s actie met de boekverbrandingen van de nazi’s. Ook Gloria Gaynor en The Bee Gees lieten zich kritisch uit over de actie van Dahl. Muziekcritici nioemden de actie van Dahl racistisch en homofoob.

De inmiddels 59-jarige Dahl kijkt nog altijd met veel genoegen terug op zijn actie. Hij presenteert nog steeds radioshows.

Hieronder een aantal disco hits uit de 70's.

Gloria Gaynor – I will survive

Chic – Le freak

Bee Gees – Stayin' alive

Lipps Inc. – Funky Town

(PdK)