Terug naar boven

Curiosa: Sciencefictionmuziek uit de DDR

Ten tijde van de Koude Oorlog was science fiction populair, en niet alleen in het kapitalistische Westen. Ook het Oostblok produceerde films en televisieseries zoals Der schweigende Stern dat – onder een andere titel – zelfs in Amerika werd uitgebracht. De toekomstmuziek die in deze films te horen was werd gecomponeerd door muzikale pioniers als Karl-Ernst Sasse en Günther Fischer.

Science fiction was populair in landen als Polen, DDR en de Sovjetunie. Net als in veel Amerikaanse scienncefictionfilms speelde ruimtevaart een grote rol. Een groot verschil: in Oostblokfilms was er op Aarde vrede, omdat in alle landen communistisch waren geworden.

Het verzamelalbum Kosmos : Soundtracks of Eastern Germany's adventures in space verzamelt filmmuziek die in de jaren tussen 1960 en 1980 werd opgenomen. De huisomponisten van de Oost-Duitse DEFA-filmstudio’s experimenteerden met opnametechnieken en nieuwe instrumenten zoals de synthesizer. Het resultaat is vernieuwende toekomstmuziek die je niet direct associeert met de ‘socialistische heilstaat’ DDR. Kosmos is daarmee een prachtig tijdsdocument dat in dit tijdperk nog altijd verrassend futuristisch klinkt.

Hieronder een aantal fragmenten afkomstig van dit verzamelalbum.

Thomas Lück – Kosmos

Karl-Ernst Sasse – B-alarm

Günther Fischer – Warum schweigt die Venus ; Allein

Stern Combo Meissen – In den kosmos