Terug naar boven

Kaapverdisch Rotterdam

Rotterdam is de stad in Nederland waar de meeste Kaapverdianen wonen. Na Lissabon en Parijs is Rotterdam zelfs de grootste ‘Kaapverdische’ stad van Europa. Minder bekend is dat Rotterdam een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van Kaapverdische muziek. In deze aflevering van ‘Van eigen bodem’ vertellen we u over deze enigszins verborgen geschiedenis.

De eerste Kaapverdianen die zich in Rotterdam vestigden waren matrozen die meevoeren op Nederlandse schepen. Begin jaren 60 was Rotterdam de grootste haven van Europa, een logische plek voor een zeeman om van boord te stappen. De lonen in Rotterdam waren ook een stuk hoger dan op Kaapverdië, destijds nog een arme kolonie van Portugal.

Rotterdam werd snel een belangrijke plek voor de Kaapverdische gemeenschap, en muziek speelde daarbij een grote rol. Zo werd het allereerste platenlabel gespecialiseerd in Kaapverdische muziek (Morabeza Records) opgericht in Rotterdam en werden er in een pand aan de Beukelsdijk de eerste Kaapverdische platen opgenomen. Alle grote namen van de Kaapverdische muziek kwamen wel eens in Rotterdam langs, Bana woonde er zelfs een paar jaar. Bana heeft de bijnaam ‘de koning van de morna’, en is een specialist in het zingen van deze trage, melancholieke liederen.

Bana – Morgadinha

Bana speelde veel samen met Voz de Cabo Verde, de eerste Kaapverdische groep van Nederland. Voz de Cabo Verde was de huisband van La Bonanza aan de Van Speykstraat. Deze nachtclub was een van de weinige plekken in Rotterdam waar je in de sixties tropische muziek kon beluisteren. Voz de Cabo Verde was van alle markten thuis. Ze speelden chachacha, mambo, Franse chansons, zelfs liedjes van de Beatles, maar vooral ook coladeira’s, de dansmuziek van Kaapverdië.

Voz de Cabo Verde – Anildo Morais

Veel zeelui brachten brachten hun vrouwen en kinderen over uit Kaapverdië. Deze ‘tweede generatie’ groeide vanaf de jaren 80 op in Rotterdam. Ook voor hen was muziek een middel om zich te onderscheiden. Deze muziek is niet meer puur Kaapverdisch, maar voegt ook andere smaken (r&b, dance, zouk) toe. Gil Semedo, dé Kaapverdische ster van de jaren 90, was zelfs voor het eerst op tv te zien in de Soundmixshow van Henny Huisman, als Michael Jackson-imitator. Later maakte hij naam met muziek die een mix was van r&b, soul en zouk en die hij zelf ‘Caboswing’ noemde.

Gil Semedo – Cabopop

Semedo’s faam bleef niet beperkt tot Rotterdam. Sterker nog, in Rotterdam kon hij gewoon over straat terwijl hij elders in de wereld een ster was. De Rotterdamse Cabo-sound sloeg vooral aan in landen die, net als Kaapverdië, een verleden hadden als kolonie van Portugal: Angola, Mozambique en Guinee-Bissau. Zangeres Suzanna Lubrano, opgegroeid in Rotterdam, werd in 2003 onderscheiden met de prestigieuze Kora All African Music Award. Dat evenement werd door zo’n 600 miljoen mensen op tv bekeken.

Suzanna Lubrano – Quel amor

Niet alle Rotterdams-Kaapverdische muzikanten kiezen voor een moderne sound. De groep Rabasa, opgericht door de vier broers Ortet, grijpt terug op het akoestische geluid van Bana en Cesaria Evora.

Rabasa – Ka ten mondon

De faam van bovengenoemde Kaapverdische artiesten speelt zich grotendeels af buiten de schijnwerpers van de Nederlandse radio en televisie. Hoe anders is dat bij Broederliefde. De groep uit de Rotterdamse wijk Spangen brak in 2016 definitief door naar het grote popubliek. Zo stond de groep 13 weken achtereen op nummer-1 met hun album Hard Work Pays Off.

Broederliefdes muziek is een mengeling van hiphop, r&b, pop, Caribische en Kaapverdische muziek. Niet zo vreemd, want de groep telt drie leden met Kaapverdische wortels. Voor het nummer Labanta nam de groep op Kaapverdië een videoclip op en de tekst is ook in Crioulo, de taal van Kaapverdië.

Broederliefde – Labanta

(PdK)