Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Lentekriebels

Wie kijkt er niet uit naar de lente? Op een enkele hooikoortspatiënt na houdt iedereen van het seizoen waarin alles weer groeit en bloeit. De lente heeft ontelbaar veel muzikanten geïnspireerd om liedjes te maken. Deze aflevering van Van Eigen Bodem zet er een paar op een rijtje.

Liever dan dit liedje van het Orkest Zonder Naam krijg je het zelden. Het kinderkoor de Karekieten maakt het allemaal nog zoeter. Je wordt er wel heel vrolijk van: ‘Zing met ons mee, want ook in Holland komt de lente-fee!'

Orkest Zonder Naam en de Karekieten – Als in Holland de sneeuwklokjes bloeien

Jules de Corte is een stuk realistischer in dit nummer: ‘Zo maar een liedje van de lente, al hebben we heus nog heel wat koude voor de boeg’. De melodie van de pianist is opgewekt, maar weifelend. Niet te vroeg juichen, mensen!

Jules de Corte – Lente

De Brabantse troubadour Gerard van Maasakkers lijkt haast net zo bescheiden als Jules de Corte. Zijn lenteliedje is een gezellige mix van akoestische instrumenten en vrolijke zang. De tekst is volledig positief: 'Daor is de zon en zet de raom mer open. De kachel kan wel uit.'

Gerard van Maasakkers – Daor is de zon

Op het aanstekelijke Lentekriebels tapt Jan Leliveld uit een heel ander vaatje. De eerste zin zet je gelijk op het verkeerde been: ‘Het is lente, de zomer komt eraan. Dat geldt voor bijna iedereen.’ Daarna wordt Leliveld duidelijker: weer of geen weer, de lente moet je aangrijpen om iets voor een ander te doen. Zo kun je de zon laten schijnen. Op het einde weer een kinderkoor, altijd toepasselijk bij lentemuziek.

Jan Leliveld – Lentekriebels

Nu zijn er ook zuurpruimen die moe worden van alle euforie. Drs. P. was er zo eentje. De zanger somt in zijn nummer Voorjaarsmoeheid de lentemaanden op en laat niet na alle bekende thema’s omtrent het voorjaar te noemen. Uitgekauwde thema’s misschien, maar wel lekker toch?

'De lente speelt in radio en op tv
En brengt de beeldend kunstenaar op een idee
Natuurlijk doet de journalist van harte mee
En voorts de dominee alsook de chansonnier
Zo trekken massa’s mensen al jaren rente
Van het cliché…'

Drs. P – Voorjaarsmoeheid

(JE)