Terug naar boven

Curiosa klassiek: Tubaconcerten

Bij een tubaspeler denk je vaak meteen aan de dorpsfanfare. Een stevig gebouwde man klemt het grote blaasinstrument vast tussen zijn armen. Met zijn diepe pom-pom-pom tonen ondersteunt hij de rest van het blaasorkest. Maar in de concertzaal mag hij ook weleens de hoofdrol spelen: in een tubaconcert!

Pas in de 20e eeuw zijn componisten concerten gaan schrijven voor tuba en orkest. Beroemde componisten die dit gedaan hebben zijn Ralph Vaughan Williams en John Williams. Hier klinkt een fragment van Vaughan Williams' tubaconcert uit 1954:

Ralph Vaughan Williams: tubaconcert - Øystein Baadsvik (tuba) met het Singapore Symfonieorkest (zie album)

Maar de meeste componisten van tubaconcerten zijn niet zo heel bekend. En daarom wel zo leuk om te laten horen. Een grappig voorbeeld is het Concerto Grosso voor tuba, klavecimbel en strijkorkest van Dominique Roggen. Deze componist is geboren in 1948, dus het is een modern stuk, maar het klinkt als barok!

Dominique Roggen: concerto grosso - Daniel Schädeli (tuba) met het Streicherensemble des Berner Symphonieorchesters (zie album)

Het volgende fragment komt van een album met de titel Raw Emotions. De tuba kan dan ook allerlei emoties uitdrukken, van rauw tot verfijnd. Het sfeervolle tubaconcert van Barbara York klinkt als filmmuziek:

Barbara York : tubaconcert - Timothy Buzbee (tuba), IJsland Symfonieorkest (zie album)

Tubaspeler Øystein Baadsvik is een groot ambassadeur van muziek voor tuba. Hij brengt regelmatig albums uit, waaronder één gewijd aan 20e-eeuwse tubaconcerten en ook al één aan 21e-eeuwse tubaconcerten. In het volgende fragment speelt Baadsvik een tubaconcert van Christian Lindberg met de grappige titel Panda In Love. Baadsvik leeft zich uit in het onderdeel Panda in Protest:

Christian Lindberg: tubaconcert Panda In Love – Oystein Baadsvik (tuba), Arctic Philharmonic Orchestra (zie album)

We sluiten af met mooie muziek, afkomstig van het album On The Way. Ook wij gaan op weg, begeleid door de optimistische klanken van het tubaconcert van componist Jörg Duda.

Jörg Duda: tubaconcert - Andreas Martin Hofmeir (tuba), Münchner Philharmoniker (zie album)

(SvdP)