Terug naar boven

Curiosa: Liedjes over koningen

Ons koningshuis viert in april traditiegetrouw feest. De koningsdag natuurlijk, maar tegenwoordig zijn er ook de feestelijke koningspelen. Maar welke liedjes passen daar nou bij? Het koningslied werd in 2013 weggelachen. Zijn andere koninklijke liedjes misschien beter?

1. Rick Wakeman – Catherine Parr
Toetsenist Rick Wakeman maakt graag muziek over koningen. Of over hun vrouwen. Dit progrocknummer is opgedragen aan koningin Catherine Parr (1512-1548). Zij was de laatste uit een rij van zes vrouwen van koning Henry VIII van Engeland.

Rick Wakeman – Catherine Parr

2. Saunawest – The ballad of king Zog I
Sommige koningen maken er een potje van. Neem koning Zog I van Albanië, een rebellenleider die de schatkist plunderde, tweehonderd sigaretten per dag rookte en nachtenlang pokerde. De Rotterdamse band Saunawest schreef er een liedje over.

Saunawest – The ballad of king Zog I

3. Queen – Killer queen
Freddie Mercury noemde zijn band Queen omdat het woord zo goed klonk. De Britse rockgroep schreef begin jaren 70 ook een hoop liedjes over koningen en koninginnen. Het liedje Killer Queen (1974) ging daarentegen over een high class prostituee.

Queen - Killer queen

4. Herman van Veen & Rosenberg Trio – Als ik de koning was van Nederland
Ooit willen weten wat Herman van Veen zou doen als koning? Dit liedje Als hij het voor het zeggen had dan zouden ‘gewone’ mensen op een voetstuk worden geplaatst.

Herman van Veen & Rosenberg Trio – Als ik de koning was van Nederland

5. Saba Anglana – Boqorada Meskin
Saba Anglana zal het vast eens zijn met Herman van Veen. De Italiaans-Somalische zangeres eert op het nummer Boqorada Meskin haar oma, een vroedvrouw uit Mogadishu. Bogarada is Somalisch voor koningin.

Saba Anglana – Boqorada Meskin

(JE)