Terug naar boven

Vakantie top 5

Muziek is een geweldige manier om meer te leren over andere landen. En in de vakantie wil je misschien ook wel goed voorbereid op reis. Deze Muziekweb top 5 geeft je leuke muziek voor diverse reisbestemmingen.

1. Charles Aznavour – Poker (Frankrijk)
Frankrijk voert sinds jaar en dag bij Nederlanders de lijst van favoriete vakantiebestemmingen aan. Chansonniers als Charles Aznavour en Julien Clerc en de zangeressen Edith Piaf, Françoise Hardy en Vanessa Paradis groeiden ook in Nederland uit tot sterren.

Charles Aznavour – Poker

2. Buena Vista Social Club – Chan Chan (Cuba)
De volksmuziek van landen als Cuba, Dominicaanse Republiek, Jamaica en de vele kleinere eilanden is grofweg een mengeling van Afrikaanse en Europese culturen. West-Afrikaanse percussie werd gemengd met Europese snaarinstrumenten. Elk eiland kent zijn eigen ritmes. Cuba kent de bolero en de són, die beroemd werden gemaakt door Buena Vista Social Club.

Buena Vista Social Club – Chan Chan

3. Federico Mompou – Cançons i danses II (Spanje)
De componist Federico Mompou (1893-1987) is in Catalonië geboren, maar zijn muziek doet je makkelijk denken aan een willekeurig Spaans terras, aan het einde van een lome middag, als de dag al eigenlijk voorbij is, maar de avondmaaltijd nog ver weg is… Met het glas in de hand dan maar wat voor je uit starend: die sfeer ademt de muziek van Mompou.

Federico Mompou – Cançons i danses II

4. Jean Sibelius – Andante festivo, 1938 (Finland)
Steeds meer Nederlanders reizen in de zomer naar het noorden van Europa, bijvoorbeeld naar Finland. Een van de bekendste Finse componisten is Jean Sibelius (1865-1957), die wel wordt gezien als de verpersoonlijking van de Finse nationaliteit. Op 8 december, zijn verjaardag, wordt zelfs de Dag van de Finse muziek gevierd. Er is precies één opname gemaakt waar Sibelius een eigen compositie dirigeert, in 1938.

Jean Sibelius – Andante festivo, 1938

5. Andrea Bocelli - L'attesa (Italië)
Italiaanse muziek is enorm populair in Nederland en niet alleen gedurende de zonnige zomermaanden. De albums van de blinde tenor Andrea Bocelli staan steevast hoog in de hitlijsten.

Andrea Bocelli - L'attesa