Terug naar boven

Met Bach door het jaar (24): Ich ruf zu dir

Op 6 juli 1732 (vierde zondag na Trinitatis) klonk voor het eerst de cantate Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ (BWV.177). De cantate was een verlate bijdrage aan een project dat Bach in zijn eerste jaren als cantor had beziggehouden.

In het seizoen 1724-25 componeerde Bach een groot aantal cantates naar bekende kerkliederen. Kennelijk wilde de kersverse cantor op deze wijze zijn publiek tegemoetkomen zonder zijn ambities tekort te doen. Bach kon zich zo immers uitleven in complexe openingskoren, terwijl de onderliggende melodie├źn een feest van herkenning opleverden voor de kerkgangers.

Voor de vierde zondag na Trinitatis heeft Bach toen echter geen cantate gecomponeerd, omdat juist die zondag samenviel met een Mariafeest. In 1732 maakte Bach zijn cyclus van koraalcantates alsnog compleet met een koraalcantate voor deze specifieke zondag.

(Het openingskoor van BWV.177 o.l.v. Suzuki)

Alle vijf delen zijn gebaseerd op opeenvolgende strofen van het lied 'Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ'. De koraalmelodie is echter alleen te beluisteren in het openingskoor en het slotkoraal. De resterende delen zijn aria's voor respectievelijk de alt, de sopraan en de tenor. In het middelste deel, de sopraanaria, maakt Bach op fraaie wijze gebruik van de donker klinkende oboe da caccia, de jachthobo.

(De sopraanaria in deze mooie opname)

(HJ)