Terug naar boven

Walter Becker (67) overleden

Op 3 september 2017 overleed Walter Becker, gitarist van de wereldberoemde band Steely Dan. Becker werd in 1950 geboren in New York en ontmoette eind jaren 60 Donald Fagen op de kunstschool. Samen speelden ze in diverse bandjes waaruit begin jaren 70 Steely Dan ontstond.

Reelin’ in the years (1972)

De groep was niet zozeer een band, maar een laboratorium voor het muzikale gedachtengoed van gitarist Becker en zanger/toetsenist Fagen. Het duo putte net zo gemakkelijk uit fusion, jazz als westcoast pop, wat een onweerstaanbaar, uiterst gelikt geluid opleverde, gekarakteriseerd door elektrisch pianowerk en kamerbrede koortjes. Een keur van zwaargewicht studiomuzikanten stond hen steevast bij op hun albums.

The Fez (1976)

Uit podiumangst of door de onmogelijkheid hun albums live te reproduceren, lieten zij zich in die tijd zelden op het podium zien. Niettemin stond de band in de jaren 70 hoog in de hitlijsten met hun goed doordachte albums.

Black cow (1977)

Na een 'sabbatical' van bijna tien jaar keerde Steely Dan begin jaren 90 voorzichtig terug om uiteindelijk een volledige reünie te beleven, met nieuw plaatwerk en regelmatige wereldtournees.

Janie runaway (2000)

Becker maakte twee soloalbums: 11 Tracks of Whack (1994) en Circus Money (2008). Op 11 Tracks of Whack was zijn vriend Fagen te horen, terwijl Becker zelf ook op Fagens soloalbum Kamakiriad een grote rol speelde. Met de reggaeritmes van Circus Money sloeg Becker een andere weg in. Toch bleef zijn muziek vergelijkbaar met Steely Dan dankzij de muzikale diversiteit, hoogwaardige productie en zijn spitsvondige teksten.

Bob is not your uncle anymore (2008)