Terug naar boven

Met Bach door het jaar (30): Troost en liefde

Bachs cantate Allein zu dir, Herr Jesu Christ, bedoeld voor de dertiende zondag na Trinitatis, biedt de luisteraar een paar prachtige staaltjes tekstuitbeelding.

In het openingskoor wordt de globale stemming van de tekst subtiel vormgegeven. De toonsoort is in mineur, wegens onze moeilijke situatie hier op aarde. Tegelijkertijd heeft het deel een beweeglijkheid (in de snellere hobo- en vioolbewegingen) die suggereert dat het niet allemaal kommer en kwel is: er is namelijk iemand die ons kan troosten: Jezus, uiteraard.

(Van deze cd uit de reeks van Suzuki)

Na een recitatief volgt een prachtige aria, waar de altsolist door strijkers wordt begeleid. In de lage strijkers horen we getokkelde noten, die de zoekende stappen in het leven uitbeelden. De twijfelende geest wordt mooi verbeeld door de melodische fragmenten van de hogere strijkers.

(Van deze mooie opname van Ensemble Gardellino)

Na het tweede recitatief zetten de twee hobo's weer in; de strijkers zwijgen. De meer kernachtige klank van de hobo's lijkt overeen te komen met de meer dwingende (in plaats van zoekende en onzekere) tekst van de zangers. Dat dit dwingende niet negatief is, blijkt uit de zoete samenklanken van de hobo's en de twee zangstemmen: tertsen en sexten staan van oudsher bekend als 'zoet' en 'liefdevol'. En laat nu net in dit deel de liefde centraal staan!

(Van deze cd o.l.v. Gardiner)

(TC)