Terug naar boven

Curiosa pop: Tom Petty-covers

De op 2 oktober 2017 overleden Tom Petty was een groot rockzanger. Vooral in de Verenigde Staten verkocht de Amerikaan miljoenen platen. In ons land was zijn succes wat minder en is hij vooral geliefd onder kenners. Deze Curiosa toont aan dat de bescheiden rocker meer aandacht verdient.

Tom Petty (1950) speelde tussen 1970-1975 in de band Mudcrutch, maar brak pas echt door toen hij een solocarrière begon. Samen met zijn begeleidingsband The Heartbreakers scoorde de zanger/gitarist grote hits als American Girl en Refugee. Eind jaren tachtig begon hij met Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison en Jeff Lynne de supergroep Traveling Wilburys. In dezelfde periode had hij in Nederland hits met A Face In The Crowd en Free Fallin’.

‘Tom Petty & The Heartbreakers is niets minder dan een Amerikaans instituut’, schreef Muziekweb over de documentaire Runnin' Down A Dream uit 2008. In de film bewijzen onder anderen Rick Rubin, Stevie Nicks en Dave Grohl hun eer aan Petty en zijn begeleidingsband.Dat Petty een Amerikaans instituut was, blijkt ook uit de vele covers die bekende artiesten van hem opnamen. Sommige waren behoorlijk in lijn met de oorspronkelijke versie van de rockveteraan, andere waren behoorlijk verrassend.

Breakdown uit 1976 was de debuutsingle van Tom Petty. De Jamaicaanse zangeres Grace Jones nam in 1980 een cover van het nummer op, waarvoor Petty een extra couplet schreef.

Grace Jones – Breakdown

In de jaren 90 maakte countrylegende Johnny Cash een comeback. Onder leiding van producer Rick Rubin bracht hij een imposante reeks albums uit, niet in de laatste plaats door een aantal rake covers. Zoals Petty’s Southern Accents, dat Cash samen met hem en The Heartbreakers opnam.

Johnny Cash – Southern accents

Haaks op de aardse muziek van Cash staat deze cover van The Moog Cookbook. Dit synthesizerduo bewees in 1996 dat de melodie van Petty’s hit Free Fallin’ ook overeind blijft zonder gitaar.

The Moog Cookbook – Free Fallin’

Hoewel het niet eens de top 20 haalde, was Refugee (1980) de grootste hit van Tom Petty in ons land. In de Verenigde Staten is het echter een absolute klassieker. Melissa Etheridge trapte in 2005 haar greatest hits-verzamelaar The Road Less Traveled af met het lied.

Melissa Etheridge – Refugee

Eddie Vedder is een groot fan van Petty en coverde I Won’t Back Down (uit 1989) meerdere keren, zowel tijdens solo-optredens als met zijn band Pearl Jam. De hit Stay With Me van Sam Smith uit 2014 leek zo erg op I Won’t Back Down dat Petty in 2015 een deel van de auteursrechten hiervan kreeg.

Pearl Jam – I won’t back down

In 2014 coverde onze eigen Frédérique Spigt het nummer A Face In The Crowd. Net als I Won’t Back Down was dit nummer afkomstig van zijn soloalbum Full Moon Fever (1989), dat hij grotendeels zónder The Heartbreakers en met steun van Jeff Lynne opnam.

Frédérique Spigt – A face in the crowd

(JE)