Terug naar boven

Curiosa: Winter

Koning Winter heerst. Het kan nog ontzettend donker en koud zijn. Toch zijn er lichtpunten: gezelligheid thuis, erwtensoep, wintersporten. Daar past ook winterse muziek bij. Muziekweb zet vijf stukken op een rij.

De Keltische new age van Enya is zeer geschikt om te beluisteren in de donkere wintermaanden. Haar zevende studioalbum And Winter Came uit 2008 verwees zelfs expliciet naar de winterperiode.

Enya – And winter came...

Winterreise van Franz Schubert is een verzameling liederen, maar zou je ook als één lange, deprimerende monoloog kunnen beschouwen. Een jongeman wordt afgewezen en begint een wandeltocht door een koud, vijandig winterlandschap waar hij geconfronteerd wordt met emoties van desillusie, eenzaamheid en doodsverlangen.

Franz Schubert – Winterreise

Sommige mensen worden juist heel vrolijk van winters weer. Harrie Jekkers beschrijft in zijn lied Schaatsen taferelen die vrijwel elke Nederlander herkent. Muts op, sjaal om, naar het dichtstbijzijnde slootje en: genieten op de schaats.

Harrie Jekkers – Schaatsen

Naast recreatief schaatsen, kun je natuurlijk ook heel hard proberen te schaatsen. Op het hoogste niveau gebeurt dat tegenwoordig in sporthallen. The Ray Charles Singers zongen in 1956 een nummer over wintersporten.

Ray Charles Singers - Winter and theme for indoor sport

De Olympische Winterspelen worden in 2018 gehouden in Zuid-Korea. Een van de bekenste popacts uit dat land is BTS. Deze boyband scoorde in 2016 een gigantische hit in eigen land – maar ook in de VS – met Blood, Sweat And Tears. Bloed, zweet en tranen zullen rijkelijk vloeien tijdens de Winterspelen in hun land!

BTS – Blood, Sweat And Tears