Terug naar boven

Curiosa: Liedjes over gras

Bij de maand april denken we traditiegetrouw aan Pasen, het voorjaar en wellicht wat kikkers in billen. Een andere naam voor april is de grasmaand. Deze bijnaam dankt de maand uiteraard aan al het nieuwe groen wat in die periode verschijnt. Liggend op een vers gazon bedenken musici de meest uiteenlopende liedjes.

Eefje de Visser – In het gras
Op het debuut van Eefje de Visser staat een typisch ‘grasnummer’. De Nederlandse singer-songwriter mijmert terwijl ze in het gras ligt over haar leven. ‘Want ik viel achterover in het gras. En zag wat het belangrijkste was. M'n leven draait als dag en nacht. Was dat niet wat zo prachtig was?’

Stef Bos – Gras in mijn hoofd
‘Gras’ wordt ook wel gebruikt als synoniem voor geestverruimende middelen. Dat soort gras biedt dan ook weer stof tot nadenken. Stef Bos zingt erover in Gras In Mijn Hoofd: ‘Tevreden met alles. Gelukkig alleen. Gras in mijn hoofd. En rook om me heen’.

XTC – Grass
De band XTC lijkt op hun nummer Grass ook te verwijzen naar druggebruik. Hoe kan het eigenlijk ook anders met zo’n bandnaam? ‘Things we used to do on grass’ kan echter ook gaan over een robbertje stoeien in de buitenlucht op een mooi groen tapijtje. Beide visies hoeven elkaar niet uit te sluiten.

Wieteke van Dort & Bill van Dijk – Groen is ‘t gras
Het kinderliedje Groen Is ’t Gras lijkt een stuk onschuldiger. Het wordt al tijden door kleuters gezongen tijdens een leuk kringspelletje. Zoals bij veel oude kinderliedjes gaat dit versje waarschijnlijk over zaken die we tegenwoordig niet graag met kleuters bespreken. Groen Is ’t Gras gaat waarschijnlijk over buitenechtelijke zwangerschap of over kindersterfte.

Laïs – ’t Jeugdig groen
Het Vlaamse folktrio Laïs zingt in ’t Jeugdig Groen over liefdesverdriet. De oude tekst gaat zeker terug tot de 19e eeuw. Het heeft een paar overeenkomsten met Groen Is ’t Gras. In beide liedjes wordt er gezocht naar een geliefde, die waarschijnlijk buiten bereik is. Het rijpgroene gras kan in dit soort teksten staan voor nieuw leven of onbevangen jeugd.