Terug naar boven

Curiosa: Liedjes over komkommers

Het is weer komkommertijd: een lange zomer zonder al te veel noemenswaardig nieuws. Om dit te vieren selecteerde Muziekweb vijf liedjes uit onze collectie gewijd aan deze lange, groene groente, die goed tot zijn recht komt in salades of in de tzatziki.

Het eerste album van The Bee Gees lag mijlenver van hun latere disco-werk. Met hun puntgave songs en fraaie, melodieuze samenzang deden ze een goede poging om The Beatles naar de kroon te steken. Geheel in de psychedelische tijdgeest bestonden de teksten vooral uit associatieve gedachten waar voor de argeloze luisteraar geen touw aan vast te knopen was. Cucumber Castle is dan ook nergens te vinden behalve in de rijke fantasie van de gebroeders Gibb.

Bee Gees – Cucumber Castle

Een rijke fantasie van geheel andere orde wisten Betsy & Jo op te roepen met het lied Het Komkommertje, dat in 1965 verscheen op het ondeugende Ojee-label van levensliedkoning Johnny Hoes. Vooral de dienstdoende Hammond-organist krijgt het warm van dit pikante lied van dit vrolijk jodelende stel.

Betsy & Jo – Het komkommertje

Ook cabaretière Marijke Boon heeft allerlei bijgedachten bij het zien van zo’n gezonde komkommer. Ze verwoordt ze in het lied Een Lange Groene Komkommer. De komkommer (en een klein beetje Andy Warhol) inspireerden haar ook voor de hoes van de cd waar dit lied op staat.

Marijke Boon – Een lange groene komkommer

Komkommers worden geoogst in de zomer. Wellicht dat de term ‘komkommertijd’ daar dan ook vandaan komt. Zelfs over het planten en oogsten van komkommers heeft Muziekweb een lied. Onderstaand lied komt van een verzamelalbum met veldopnames van Wit-Russische volksmuziek.

Stepan Dubeiko – Посею й гурочкі у вішиёвом садочку (I will plant cucumbers in the cherry garden)

Over de échte komkommertijd is maar één liedje geschreven en wel door Rudi Carrell, al gaat dit lied eigenlijk niet over de slappe zomertijd, maar toch meer over hemzelf en de voor- en nadelen van zijn verworven roem.

Rudi Carrell – Komkommertijd

(PdK)