Terug naar boven

Basiscollectie klassiek: Stravinski's Vuurwerk

Dat Stravinski wel van orkestraal vuurwerk hield is vooral duidelijk in de balletmuziek die hij schreef. Zowel de Sacre du printemps (The Rite of Spring) als de Vuurvogel bieden ruimschoots spektakel en klankrijkdom. Maar zijn toepasselijk genaamde korte compositie Feu d'artifice (Vuurwerk) uit 1909 is ook nog eens toegankelijk kort. Een ideale weg om Stravinski te leren kennen.

Een overzicht van bijzondere opnames van dit werk, dat doorgaans niet meer dan vier minuten duurt, moet natuurlijk beginnen met de uitvoering onder leiding van de componist zelf. Er zijn er meerdere, maar die met het Columbia Symphony Orchestra is wel de bekendste.

Een heel oude opname, waarschijnlijk de oudste, dateert van 1922 en staat onder leiding van de legendarische Leopold Stokowski. Deze uitvoering vond dus slechts dertien jaar na voltooiing van het werk plaats! We moeten even door de opnamekwaliteit van die tijd heen luisteren, maar de interpretatie is absoluut fascinerend.

Philadelphia Orchestra o.l.v. Leopold Stokowski

Met de uitvoering van Gergiev met ons eigen Rotterdams Philharmonisch komen we ook terug in de geluidskwaliteit van tegenwoordig, zodat de instrumentatiekunst van Stravinski in alle rijkdom te horen is. En daarbij is een interpretatie van Gergiev natuurlijk nooit saai...

Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valery Gergiev

Zoals we een overzicht als deze niet kunnen beginnen zonder Stravinski, kunnen we haar ook niet eindigen zonder Pierre Boulez. Al decennia maakt Boulez faam met zijn uitvoeringen en opnames van werk van Stravinski; zo is zijn uitvoering van de Sacre du Printemps befaamd. Maar ook deze opname van Feu d'artifice blinkt uit in helderheid.

Chicago Symphony Orchestra o.l.v. Pierre Boulez

(TC)