Terug naar boven

Curiosa pop: Liedjes over wapens

Het is week van de ontwapening wanneer deze editie van Curiosa pop geschreven wordt. Deze week keert sinds 1978 jaarlijks terug en is een initiatief van het VN-Bureau voor Ontwapeningszaken (UNODA). Zij richten zich onder meer op wapenexport, wapenlobby en het terugdringen van allerlei soorten wapens. Een uitgelezen kans voor Muziekweb om eens door de collectie te spitten om te kijken welke artiesten zich ooit uitspraken over of tegen wapens.

In de jaren 80 behoorde U2 tot de groep artiesten die de angst voor een eventuele nucleaire oorlog in hun muziek verwerkten. Een angst die sterk werd gevoed door de Koude Oorlog. Op hun politiek geladen album War (1981) komt de atoombom aan bod in het nummer Seconds. Bono zingt over het moment van afscheid nemen wanneer deze bom wordt gedropt. Daarnaast reflecteert de band op het geweld en de problemen in Noord-Ierland. Het nummer Sunday Bloody Sunday beschrijft het incident uit 1972 waarbij veertien ongewapende demonstranten werden gedood door Britse paratroepers.

U2 – Seconds
U2 – Sunday Bloody Sunday

Ook Kate Bush bracht in hetzelfde decennium een waarschuwing voor de mogelijke verwoesting van de aarde. Het nummer Breathing gaat over een foetus, die zich binnenin de baarmoeder al zorgen maakt om wat er zich in de buitenwereld afspeelt. Het ongeboren kind voelt de angst voor een mogelijke atoombomaanval. Het lied bevat tevens een deel gesproken woord, waarin de lichtflits en paddenstoelwolk na een kernexplosie worden beschreven. Voor de tekst van het lied gebruikte Bush informatie uit een documentaire die zij zag over de effecten van kernoorlogen.

Kate Bush – Breathing

Damon Albarn schreef een nummer voor het album Demon Days nadat een klasgenootje van zijn dochter een mes meebracht naar school. Het jochie bedoelde er niks mee, maar wilde het gewoon aan zijn klasgenoten laten zien. Albarn vond dat deze gebeurtenis demonstreerde hoe een generatie (onbewust) met geweld wordt geïnjecteerd en legt in de tekst van Kids With Guns uit hoe bizar dit eigenlijk is. Op de achtergrond zijn de vocalen van Neneh Cherry te horen.

Gorillaz – Kids With Guns

Diezelfde Neneh Cherry schreef voor haar maatschappijkritische album Broken Politics (2018) het nummer Shot Gun Shack. De naam ontleende ze aan de zogenaamde ‘shotgun houses’. Deze type huizen, vaak niet groter dan twaalf vierkante meter, werden een symbool voor armoede in het Amerika van de jaren 20. Zo legt Cherry de link met geweld en de problemen die wapens met zich meebrengen en hoe deze problemen straatcultuur sterk kunnen beïnvloeden.

Neneh Cherry – Shot Gun Shack

Het album Drones (2015) van Muse draait om het idee dat mensen door indoctrinatie hun empathie verliezen en hoe daar geweld uit voort kan komen. Het concept van een dystopie is voor Muse de perfecte gelegenheid om hun muzikale bombasme te etaleren. Het nummer Reapers is één van hun meest progressieve nummers en beschrijft hoe men tegenwoordig vanuit een luie stoel wapens kan lanceren door middel van drones. “You kill by remote control.” De riff in het refrein is sterk geïnspireerd op de intro van Rage Against The Machines Bombtrack.

Muse – Reapers

(JvQ)