Terug naar boven

Curiosa pop: Liedjes over respect

Deze aflevering van Curiosa pop staat in het teken van respect en wordt geschreven in de Week van Respect. Deze week wordt georganiseerd door de Respect Education Foundation en legt het accent op respect voor jezelf en degenen in je omgeving. ‘R-E-S-P-E-C-T, find out what it means to me,’ zong Aretha Franklin (die natuurlijk niet mag ontbreken). Maar wat betekent respect eigenlijk? Muziekweb ging op onderzoek uit en keek welke definitie artiesten uit onze collectie aan dit begrip hingen.

In 1965 schreef Otis Redding de tekst van het nummer Respect in één dag en nam hij de arrangementen in twintig minuten op. In zijn versie van het nummer vraagt hij om respect van een vrouw. Aretha Franklin scoorde in 1967 een grote hit met het nummer, waardoor het tot een heus anthem uitgroeide. Waar Redding in zijn tekst zegt dat hij zijn vrouw alles zal geven, gaat Franklins versie juist over een sterke en onafhankelijke vrouw. Het nummer was zowel voor de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging als de heropleving van de vrouwenbeweging in de jaren 60 en 70 een belangrijke hymne. De versie van Franklin werd in 2003 door Rolling Stone gekroond tot het vijfde beste nummer ooit gemaakt.

Otis Redding – Respect
Aretha Franklin - Respect

‘Makes no difference what group I’m in’, zingen Sly & The Family stone op Everyday People, want zoals iedereen zijn ook zij ‘everyday people’. Dit nummer pleit voor vrede en gelijkheid tussen verschillende culturele en sociale groepen en is een protest tegen vooroordelen. Respect was een belangrijk thema binnen de muziek van de Amerikaanse band, die hun boodschap probeerde over te brengen met een mix van funk, soul en r&b. Aretha Franklin bracht ook een versie van dit nummer op haar album What You See Is What You Sweat (1991).

Sly & The Family Stone – Everyday People

Björks Vulnicura draait om haar gebroken hart dat ze overhield aan de relatiebreuk met haar partner Matthew Barney. Op het openingsnummer van de plaat verhaalt Björk over de emotionele behoeftes die zij heeft. ‘Show me emotional respect’ vraagt zij in haar teksten. Deze vorm van respect heeft zij nodig omdat haar partner blijkbaar nogal complex en onduidelijk kon zijn. Helaas voor de IJslandse kon Barney haar niet voorzien in deze behoeftes.

Björk – Stonemilker

Is respect hetzelfde als aanzien en wanneer verdien je respect? Het nummer A Well Respected Man van The Kinks werd door zanger Ray Davies geschreven naar aanleiding van een negatieve ervaring met een welgesteld persoon in een hotel waar hij verbleef. Hij vond de dikdoenerige houding van deze meneer maar belachelijk en wilde het afdwingen van ‘respect’ als het ware persifleren. Het lied is zodoende een spotlied geworden voor minzaamheid en zelfvoldaanheid, dat eigenlijk het tegenovergestelde van respect is.

The Kinks – A Well Respected Man

In ons eigen land probeerde aartsvader van de Nederpop Peter Koelewijn deze onbeschofte wereld een lesje bij te brengen met zijn nummer Respect. Dit nummer van zijn album Een Gelukkig Man uit 2009 beschrijft hoe iedereen op zichzelf is gefocust en dat er geen normen en waarden meer lijken te bestaan. Het enige dat Koelewijn wil is ‘een beetje wederzijds respect.’ Een paar jaar na de release van dit album kwam Koelewijn zelf in opspraak, toen hij zich – naar eigen zeggen – respectloos gedroeg in het programma Ali B. Op Volle Toeren. Daarin sprak hij zich niet al te mals uit over rapper Typhoon. Later voegde hij woord bij daad en bood zijn excuses aan.

Peter Koelewijn – Respect

(JvQ)