Terug naar boven

Curiosa pop: Liedjes over evolutie

Op 12 februari 1809 werd Charles Robert Darwin geboren. Met zijn opvattingen over evolutie zorgde hij voor een wetenschappelijke revolutie. Muziekweb kijkt daarom in de geboortemaand van deze wetenschapper naar muziek met een evolutionaire invalshoek.

Een lied over de vader van de evolutietheorie zelf mag dan natuurlijk niet ontbreken. De Engelse band Chumbawamba verhaalt in de tekst over Darwins innerlijke strijd. Zijn bevindingen stonden namelijk haaks op de religieuze opvattingen waarmee hij werd opgevoed.

Chumbawamba – Charlie

Je kunt ze niet met het blote oog zien, maar ze zijn wel essentieel voor het leven op aarde: micro-organismen, ook wel microben genoemd. Deze minuscule organismen zitten in de grond, op en in je lichaam, in de zee, noem het maar op. Ze bestaan al drie-en-een-half miljard jaar en hebben zich via evolutie gaandeweg aan het leven op aarde aangepast. Michael Bundt maakte een synthesizerlied over de jacht naar microben. Deze mini-organismen worden dan ook veelvuldig bestudeerd door wetenschappers.

Michael Bundt – La Chasse Aux Microbes

Natuurlijke selectie is een mechanisme van evolutie. Organismen die beter aangepast zijn aan de omgeving waar in zij leven, hebben meer kans om overlevende nakomelingen voort te brengen. In het volgende nummer van UNKLE gaat de zanger op zoek naar zijn eigen perfecte organisme, in dit geval een vrouw. Op een dag zal hij haar vinden. Ook al heeft deze dame scheve tanden, ze is beeldschoon en uitermate grappig.

UNKLE – Natural Selection

Wat er gebeurd als een organisme zich niet voldoende kan aanpassen aan zijn omgeving? Dan zit je als diersoort mooi in de problemen. Uitsterving is dan mogelijk, kijk maar naar de dinosariërs. De exacte reden waarom zij het niet overleefden is nog steeds een discussiepunt, maar wel duidelijk is dat zij 65 miljoen jaar het onderspit moesten delven. Metal blijkt het uitgelezen genre voor een onderwerp als uitsterving. Zo maakten bands als All Out War, Metal Church en Primus er nummers over, maar wij kozen voor Megadeth.

Megadeth – Countdown To Extinction

Soms loont het dus om je aan te passen, ook als band. De Britse band Shriekback is een samenraapsel van leden uit andere bands zoals XTC en Gang of Four. Zij maakten tevens dit lied over een vis die ook wel een levend fossiel wordt genoemd. Dat deze vis zich goed heeft aangepast, blijkt wel. Leden van dezelfde vissenfamilie zwommen miljoenen jaren geleden ook al op aarde rond. Je vindt deze mysterieuze vis onder meer in de Indische Oceaan.

Shriekback - Coelacanth

(JvQ)