Terug naar boven

Curiosa pop: Liedjes over slapen

Een goede nachtrust draagt bij aan een gezonde leefstijl. Maar wat nou als je niet kunt slapen? Omdat je een gebroken hart hebt bijvoorbeeld. Of omdat je buren weer eens ruzie aan het maken zijn. Hoe verhelp je zoiets? Neem je een slaaptheetje? Of zet je misschien kalmerende muziek aan als je naar bed gaat? Muziekweb neemt je mee naar dromenland en doet een graai in de collectie naar liedjes die over slapen of dromen gaan.

Op zijn album This Bliss (2007) strooit de Duitse dj Henrik Weber met hypnotiserende melodieën alsof het slaapzand is. In het nummer Seeds Of Sleep plant hij voorzichtig de zaadjes voor een goede nachtrust.

Pantha du Prince – Seeds of Sleep

Het nummer I Go To Sleep wordt door Ray Davies van The Kinks geschreven, maar nooit officieel opgenomen door de band. Een demo is wel terug te vinden en het nummer zal uiteindelijk talloze keren gecoverd worden door artiesten als The Pretenders en Sia. Het liedje gaat over een persoon die gaat slapen, maar daarbij wordt geconfronteerd dat dit zonder wederhelft zal zijn. Je kunt hier een dubbele betekenis in vinden. Enerzijds de bewustwording van het alleen-zijn, anderzijds de nachtrust als verdoving voor het gemis.

The Kinks – I Go To Sleep [demo]
The Pretenders – I Go To Sleep
Sia – I Go To Sleep

Cher neemt ook een versie op van I Go To Sleep, wat op haar album All I Really Want To Do (1965) staat. Het enige wat Cher wil doen is blijkbaar genieten van haar nachtrust, want maar liefst drie nummers op dat album gaan over slapen! In Dream Baby bezingt zij haar droomjongen, waar ze elke nacht over fantaseert. Minder vrolijk is I Cry Myself To Sleep, waarin Chers droomvent juist ver weg lijkt te zijn.

Cher – I Got To Sleep
Cher – Dream Baby
Cher – I Cry Myself To Sleep

Lekker samen in bed liggen met iemand is natuurlijk gezelliger dan helemaal alleen. Lykke Li – Koningin van het ijskoude verdrietlied – vraagt zich in het nummer Sleeping Alone af of zij er ooit gewend aan kan raken om alleen te slapen. Grote kans dat zij zichzelf net als Cher in slaap huilt.

Lykke Li – Sleeping Alone

Soms wil je wel slapen, maar is het simpelweg onmogelijk. Insomnia (wat letterlijk ‘geen slaap’ betekent) is een aandoening die verschillende vormen kan aannemen, van moeilijk indutten tot helemaal niet meer aan slapen toekomen. De Britse artiest Chris Corner (bekend van de band Sneaker Pimps) gebruikt de aandoening als thema om zijn staat van hulpeloosheid uit te drukken.

IAMX – Insomnia

Niet kunnen slapen is één ding, maar wat als je doodsbang bent voor slaap? Deze aandoening heet hypnofobie. Jacco Gardner maakte er een liedje over dat op zijn gelijknamige album staat. Ironisch genoeg heeft het nummer een zeer hypnotiserende ondertoon. Dat Gardner een slaapkop is, blijkt wel als hij zijn derde album Somnium (‘De droom’) noemt (naar het boek van Johannes Kepler).

Jacco Gardner – Hypnophobia

(JvQ)