Terug naar boven

Curiosa pop: Liedjes over maanreizen

2019 geldt als het jaar waarin het 50 jaar is geleden dat Apollo 11 op de maan landde en daarmee voor het eerst mensen op dit hemellichaam bracht. Deze missie naar de maan vormde voor tal van artiesten een inspiratiebron. Zo maakte Brian Eno in 1983 samen met zijn broer en Daniel Lanois een heel album met soundscapes die de eerste ruimtereis moesten belichamen. In deze editie van Curiosa pop kijken we naar de ongekende aantrekkingkracht van de maan op artiesten. Muziekweb zette zijn eigen expeditie uit en zocht naar liedjes over maanreizen.

Al in 1947 maakte Les Baxter het exotica/jazzlounge album Music Out Of The Moon, een conceptalbum met zes nummers over de maan. Het album werd op cassette in 1969 meegegeven aan Neil Armstrong, die het album luisterde tijdens de terugreis van de Apollo 11 naar de aarde.

Les Baxter – Moon Moods

In 2012 maakte het Franse duo Air een soundtrack voor de gerestaureerde versie van Georges Méliès’ film Le Voyage Dans La Lune. Deze stomme film uit 1902 schreef geschiedenis door het gebruik van speciale effecten en was van grote invloed op veel filmmakers en andere sciencefictionfilms. Air combineert op deze soundtrack soundscapes met meer popgerichte liedjes. Het debuutalbum van Air heet overigens Moon Safari en grijpt terug op dezelfde exotische elementen als de muziek van Les Baxter.

Air – Moon Fever

Net als Air maakte de Amerikaanse techno pionier Jeff Mills een soundtrack voor de film La Voyage Dans La Lune, alleen kwam deze pas in 2017 uit. Twee jaar daarvoor maakte Mills een soundtrack voor een andere stomme film over een maanreis: Woman In The Moon (1929) van Fritz Lang. Mills koos voor een retrogeluid, zijn analoge elektronica heeft een kil randje en belichaamt zo perfect de zwaartekrachtloosheid. Het heelal en de maan zijn vaak terugkerende onderwerpen in Mills’ muziek. In zijn oeuvre bevinden zich albums als Free Fall Galaxy (2017), Planets (2017) en Moon: The Area Of Influence (2019).

Jeff Mills – Moon Rising

Dat de leden van Radiohead het liever net wat anders doen, blijkt ook wel uit hun voorkeur om met een boot naar de maan te zeilen. In dit mistroostige nummer van Hail To The Thief (2003) zingt een jammerende Thom Yorke over zijn ruimtereis.

Radiohead – Sail To The Moon

De Amerikaanse jazzartiest Sun Ra verwerkte afro futurisme in zijn muziek. Een van de elementen hieruit is dat de zwarte gemeenschap zich vanuit hun zoektocht naar eenheid ook in de ruimte begeven. In 1972 was Sun Ra met zijn Arkestra te zien in de cultfilm Space Is The Place en ook in zijn muziek zitten talloze verwijzingen naar het heelal – én daarbij dus ook de maan. Moonship Journey is een freejazz nummer dat op het album Cosmos (1990) staat.

Sun Ra – Moonship Journey

Ariana Grande heeft ‘ruimte’ nodig en verwerkt deze boodschap dubbelzinnig in het nummer NASA. Want wil ze gewoon even wat ‘alone time’ of zou ze daadwerkelijk het heelal willen veroveren? Aan het begin van het nummer hoor je Neil Armstrongs beroemde woorden, maar met een twist. ‘This is one small step for woman. One giant leap for woman-kind.’

Ariana Grande – NASA

(JvQ)