Terug naar boven

Curiosa pop: Liedjes over films

Het Nederlands Film Festival in Utrecht loopt in 2019 van 27 september tot 5 oktober. Muziekweb strijkt daarom voor deze curiosa neer in een bioscoopstoel en laat twee kunstvormen in elkaar overlopen. Een cross-over van muziek en cinema!

Films uit Hollywood zijn alom vertegenwoordigd in de bioscopen. Vanaf ongeveer 1910 begon in deze Californische wijk de filmindustrie flink te groeien. Tegenwoordig proberen filmstudio’s met peperdure blockbusters waarin grote filmsterren spelen, zo veel mogelijk te scoren aan de kassa’s van filmtheaters. Madonna schreef een nummer over Hollywood en haar inwoners. Ze speelde zelf ook nog in een aantal Hollywood films.

Madonna – Hollywood

India heeft een nog grotere filmindustrie dan Amerika. Bollywood films zijn groots opgezette producties, vaak met zang en dans, elementen uit Hindoeïstische mythologie en romantische verhaallijnen. Patrick Watson maakte een stemmig nummer met de titel Bollywood en staat qua ingetogenheid juist haaks op de uitbundigheid van de Bollywood film.

Patrick Watson – Bollywood

Na Bollywood heeft Nigeria de grootse filmindustrie ter wereld en laat Hollywood daarmee ook achter zich. Deze ‘Nollywood-films’ worden in grote getale geproduceerd, zo’n 2000 per jaar! Het zijn meestal low-budget films met verhalen waarin magie een belangrijke rol speelt. Dat magische randje hoor je ook terug in de ambient muziek van Olivier Alary.

Olivier Alary – Nollywood

Natalie Mering aka Weyes Blood vernoemde haar derde album Titanic Rising (2019) naar de film Raise The Titanic (1980) en liet zich inspireren door filmmuziek van jaren 80 films. Het nummer Movies heeft dan ook een filmisch randje. De synthesizers roepen onder meer herinneringen op aan sciencefiction films.

Weyes Blood – Movies

De uitbundige Róisín Murphy zou ook wel in een film willen spelen. Ze is alleen nog op zoek naar een regisseur. Die zingt ze toe in dit nummer. Aan zelfvertrouwen ontbreekt het de Ierse zangeres in ieder geval niet. Uit de tekst komt naar voren dat zij dezelfde allure heeft als Norma Desmond, de ultieme diva uit de film Sunset Blvd. (1950). En geef haar maar eens ongelijk.

Róisín Murphy – Movie Star

Diezelfde Norma Desmond had in Sunset Blvd. de volgende de iconische dialoog: ‘Alright Mr. DeMille, I’m ready for my close-up.’ De Canadese zangeres Peaches en Kim Gordon (van Sonic Youth) houden ook wel van een close up. Het is alleen de vraag in welk soort films de dames hier spelen.

Peaches & Kim Gordon – Close Up

De albumhoes van Mr. Oizo’s Lambs Anger (2008) is een parodie op de surrealistische kortfilm Un Chien Andalou (1929) van Luis Buñuel, waarin een oog wordt doorgesneden. Op dit album loopt het slecht af met filmster Bruce Willis, bekend van films als Die Hard (1988), Pulp Fiction (1994) en The Sixth Sense (1996). De titel van het nummer is weer een hommage aan James Brown Is Dead van de Nederlandse house-act L.A. Style. Naast dj is Mr. Oizo ook filmregisseur en maakt obscure films zoals Rubber (2010), een horrorfilm over een autoband.

Mr. Oizo – Bruce Willis Is Dead

(JvQ)