Terug naar boven

Basiscollectie klassiek: Beroemde operamelodieën

Beroemde operamelodieën worden vaak gebruikt in film of reclamespotjes. Muziekweb zet een aantal van deze hits uit de operawereld op een rij.

De aria Nessun Dorma (Niemand zal slapen) werd bekend door een tv-spotje bij het WK Voetbal in 1990. Prins Kalaf mag trouwen met de mooie prinses Turandot als het haar niet lukt om voor zonsopgang zijn naam te kennen. Anders gaat zijn kop eraf. Kalaf is echter vol zelfvertrouwen. Met een kus zal hij Turandot zijn naam vertellen. Hij eindigt zijn aria met de woorden 'vincero' (ik zal overwinnen).

Pavarotti zingt Nessun Dorma van Puccini (zie album)

Nog een aria van de componist Puccini, ondermeer bekend van de films A Room With A View en Mr Bean's Holiday. O Mio Babbino Caro wordt vaak ten onrechte aangezien voor een wiegelied. In de aria wordt echter niet een kind aangesproken (bambino) maar 'pappie' (babbino): O mijn lieve pappie. Lauretta probeert met de aria haar vader over te halen om de familie van haar geliefde te helpen, zodat zij eindelijk met haar mooie vriend – è bello, bello – kan trouwen.

Renée Fleming zingt O Mio Babbino Caro van Puccini (zie album)

Toen er nog geen bioscoop of tv was, leerden mensen operamelodieën kennen door de orgeldraaier in de straat. De volgende aria was in de 19e eeuw een van de grote hits voor de orgeldraaier. Tegenwoordig siert het lied menig pizzareclame: La Donna E Mobile (De vrouw is beweeglijk). De aria is het lijflied van de hertog van Mantua, een notoire playboy, die in de opera zijn oog laat vallen op de mooie, onschuldige dochter van zijn nar Rigoletto.

Joseph Calleja zingt La donna e mobile van Verdi (zie album)

Verdi componeerde niet alleen veel bekende opera-aria's maar ook een aantal wereldberoemde koren. Het Slavenkoor uit Nabucco groeide uit tot een soort nationaal volkslied van de Italianen. Het koor is bij veel mensen in Nederland bekend door het derde deel in de Sissi-reeks. Het koor wordt dan demonstratief gezongen door bedienden tijdens een galaconcert in La Scala van Milaan. In het koor denken de in Babylon gevangen joden vol weemoed terug aan hun vaderland.

Het Slavenkoor van Verdi (zie album)

Een van de meest opgevoerde opera's ter wereld is een Franse opera over een Spaanse zigeunerin: Carmen. Bizets muziek is zo dansbaar dat zijn muziek gebruikt is voor balletten, flamencodansen en menig ijsdanskür. Toch is het mogelijk dat mensen bij het horen van de volgende chromatische melodie plotseling moeten denken aan een bekend schoonmaakmiddel. De Habanera is het lijflied van de femme fatale Carmen: L' Amour Est Un Oiseau Rebelle (De liefde is een rebelse vogel).

Tatiana Troyanos zingt de Habanera van Bizet (zie album)

Bizets andere bekende opera, De Parelvissers, wordt wereldwijd veel minder vaak opgevoerd dan Carmen. In Nederland geniet de opera echter een speciale status door de populariteit van het Parelvissersduet. Van André Hazes tot en met de Kermisklanten, allemaal hebben ze wel iets gedaan met de mooie melodie van dit duet, waarin twee vrienden de herinnering ophalen aan een voor hen onbereikbare vrouw: Oui, c'est elle. C'est la déesse. (Ja, het is zij! Het is de godin).

Gregory Cross en Gino Quilico zingen het Parelvissersduet van Bizet (zie album)

Nog een prachtig duet van Franse bodem, het Bloemenduet uit Lakmé, werd onder andere gebruikt voor een spotje van een Britse vliegtuigmaatschappij.

Mady Mesplé en Danielle Millet zingen het Bloemenduet van Delibes (zie album)

Tot slot een van de bekendste aria's van Mozart, Der Hölle Rache oftewel de aria van de Koningin van de Nacht. In de aria geeft de wraakzuchtige Koningin van de Nacht haar dochter Pamina een dolk waarmee het meisje haar aartsvijand Sarastro moet doden. Als Pamina dat niet doet, zal haar moeder alle banden met haar breken. Wereldberoemde aria, niet in de laatste plaats omdat de sopraan een hoge f moet halen.

Simone Kermes zingt Der Hölle Rache van Mozart (zie album)

(CP)