Terug naar boven

Curiosa Pop: Een alternative Kerstfeest

Begin december, Sinterklaas zit nog maar net op de boot terug naar Spanje en daar begint het al: de overdosis aan kerst-oorwurmen van Mariah Carey, Slade en Wham!. Een eenvoudig bezoek aan de supermarkt kan al leiden tot een lange dag waarop het niet meer uit je hoofd te branden valt: ‘Last Christmas I gave you my heart, but the very next day you gave it…’ Aaaaaaah! Laten we eens op zoek gaan naar wat vrolijke alternatieve kerstnummers, want ook in de punk en indie wordt het feest van licht en verbroedering vaak uitbundig gevierd.

Zo trakteerden de Amerikaanse Ramones hun fans in 1987 op de single b-kant Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight) en zetten zij het als afsluiter op hun album Brain Drain (1989). De New Yorkse proto-punkers, die normaal graag zongen over lijmsnuiven en de Blitzkrieg Bop, pleitten ditmaal voor een vredige Kerst – met de gitaarversterkers op 10, dat wel.

Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Anymore) - Ramones

De Californische punkband Bad Religion heeft in hun felle songs geen hoge pet op van de westerse maatschappij in het algemeen en (hun bandnaam impliceert het al) religie in het bijzonder. Maar ze houden wel van kerst en zetten menig traditioneel kerstlied naar hun (punk)hand. Dit leidde in 2013 zelfs tot het kerstalbum Christmas Songs. Ironie of afkeer klinkt er nauwelijks door, maar is er wel op deze hemelse punkbewerking van het aloude kerstlied Gloria In Exelsis Deo.

Angels We Have Hear On High – Bad Religion

Het behoort tot de mooiste openingszinnen van een song: ‘It was Christmas Eve babe, in the drunktank’. Het schetst in een korte zin de tragedie van de aan lagerwal geraakte verteller in het nummer Fairytale Of New York. Het Ierse zingende drankorgel Shane McGowan schreef het. Begeleidt door The Pogues kibbelt hij in dit folky kerstnummer met zangeres Kirsty MacColl, die hem de teloorgang van al haar dromen verwijt. Een even vrolijk als wrang nummer over de armoede en het alcoholisme onder de Ierse emigranten in het vroeg 20e-eeuwse New York. En ondertussen: ‘The bells are ringing out for Christmas day’.

Fairytale Of New York – The Pogues

De enigmatische Amerikaanse indie-ster Sufjan Stevens is gek op kerst en kerstmuziek. Reeds vanaf het begin van zijn carrière maakte hij ep’s met eigen kerstliedjes en bewerkingen van carols voor vrienden en familie. De ep’s werden later verzameld in de lijvige cd-boxen Songs For Christmas (2006) en Silver & Gold (2012). Van laatstgenoemde is dit vrolijke en licht sinistere nummer over een sneeuwman afkomstig.

Mr. Frosty Man – Sufjan Stevens

De groep Low, rond het echtpaar Alan Sparhawk en Mimi Parker waren vooral bekend om hun albums vol donkere slow-core, met als lichtpunt hun met elkaar vergroeide en hemelse samenzang. Meer licht en optimisme klonken er door in de kerstmuziek van dit mormoonse paar. In 2022 viert Sparhawk kerst alleen want Parker overleed in november van dit jaar.

Low - Just Like Christmas

(MR)