Terug naar boven

De Tijdmachine: Gong en de Radio Gnome Invisible trilogie

Buitenaardse kabouters die vliegen in theepotten en via telepathische puntmutsen in contact staan met een radio station (Radio Gnome) in Tibet, een goede heks die de liefdesgodin Selene dient, een held genaamd Zero die vooral op zoek is naar helden en verlichting, een Frans-Britse psychedelische rockband die vanuit een commune nabij Parijs de kosmische liefdesboodschappen van de planeet Gong verspreidt… Welkom in de wereld van Radio Gnome Invisible, de albumtrilogie die Gong in 1973 en 1974 uitbracht onder bezielde leiding van Daevid Allen. Would you like some tea?

Gong - Outer Temple

Daevid Allen is een Australische beatnik die begin jaren 60 door Europa reist. In Engeland vindt hij een kamer bij de familie Wyatt in Canterbury. Hij raakt goed bevriend met de zoon des huizes Robert die drumt. Ze beginnen een jazztrio, maar geïnspireerd door de opkomende psychedelische revolutie evolueert dit in The Soft Machine. De groep speelt tijdens de eerste Londense psychedelische happenings en in clubs als UFO en Middle Earth.

The Soft Machine - Love Makes Sweet Music

Na een aantal optredens in Frankrijk strandt Allen aan de Britse grens. Zijn visum is verlopen en hij mag Engeland niet meer in. Hij keert terug naar Parijs waar hij met zijn Britse vrouw Gilli Smyth actief deelneemt aan de studentenprotesten van 1968. Wanneer het hen te grimmig wordt wijken zij uit naar Mallorca waar Allen zijn visionaire ideeën voor Gong ontwikkelt. Terug in Parijs ontstaan de eerste contouren hiervan met onder andere rietblazer en fluitist Didier Malherbe. De groep betrekt een voormalig jachthuis nabij Voisines en Sens. Allen beschouwt Camembert Electrique (1971) als het eerste echte Gong-album.

Gong - You Can’t Kill Me

De groep tekent bij Virgin, het zojuist door Richard Branson opgerichte Britse label. Hierbij verschijnt in mei 1973 het album Flying Teapot, het eerste deel van Radio Gnome Invisible. In een mix van uitgesponnen psychedelische jams en droogkomische songs maken wij hierop kennis met genoemde kabouters of de Pot Head Pixies, hun guru’s de Octave Doctors en het in Tibet neergestreken radiostation Radio Gnome Invisible. Zero the Hero krijgt het ondertussen aan de stok met de goede heks, een rol van Smyth die ook haar eigen vorm van zingen ontwikkelt met de zogenaamde space whispers.

Gong – Witch’s Song, I Am Your Pussy

Datzelfde jaar breidt Gong zich uit met vooraanstaande Britse en Franse musici, zoals gitarist Steve Hillage, synth-tovenaar Tim Blake en drummer en klassiek percussionist Pierre Moulin. Het heeft zijn weerslag op deel twee Angel’s Egg dat verschijnt in december 1973. Angel’s Egg verhaalt over het bezoek van Zero the Hero aan Planet Gong. Inhoudelijk en muzikaal is het een kosmische en visionaire trip vol uitgesponnen en jazzy spacejams, echoënde space whispers en de zachtaardige zang van Allen. Volgens velen het hoogtepunt uit de trilogie, waarop de band volledig in balans is.

Gong - Sold To The Highest Buddha

Met het laatste deel You (oktober 1974) brengt Allen de luisteraar weer terug aan de grond. Zero beseft dat er geen helden zijn om na te jagen omdat we allemaal één en hetzelfde zijn. De kracht ligt altijd in jezelf en het is aan jezelf om daar het beste van te maken, is de strekking van het slotmantra: ‘You are I or I am you’. Een louterend idee voor Allen zelf, die door het succes van Gong steeds meer het idee krijgt een monster gecreëerd te hebben. Muzikaal hebben zijn bandleden de band allang overgenomen, wat zich overigens uit in een strak en hecht psychedelisch jazzrockalbum en opnieuw een hoogtepunt met You. Maar er zijn veel ruzies en drugs doen hun slechte werk. Na You stapt Allen uit zijn eigen band. Gong blijft voortbestaan in meerdere incarnaties. Allen keert later ook weer terug, waarbij de Radio Gnome Invisible-albums worden gevierd tijdens zogenaamde Gong Family Conventions. Hij overlijdt in 2015. Gong blijft, zoals hij zelf bepleitte op zijn sterfbed, voortbestaan.

Gong - The Isle Of Everywhere

(MR)