De grote platenmaatschappij EMI zette Corinne Bailey Rae in 2006 met veel vertrouwen in de markt. Ze moest de Engelse tegenhanger worden van Norah Jones. Zo groot werd ze niet direct, maar de jazzy soul liedjes van haar debuut waren in Nederland goed voor een gouden plaat. Over de hele wereld werden maar liefst 4 miljoen exemplaren verkocht van dit werkje, dat deed denken aan zowel Billie Holliday als Nelly Furtado. Toen haar man Jason Rae (tevens muzikant in haar band) in 2008 overleed aan een overdosis, kwam er een einde aan haar sprookje. Pas in 2010 verscheen Rae's tweede album, dat begrijpelijkerwijs volstond met indrukwekkende sombere liedjes.
My Morning Jacket is een Amerikaanse indierockband uit Louisville, Kentucky. De band bestaat momenteel uit zanger/songwriter/gitarist Jim James, bassist "Two Tone" Tommy, drummer Patrick Hallahan, gitarist Carl Broemel and toetsenist Bo Koster.
De band werd opgericht in 1998 en bestond oorspronkelijk behalve Jim James en "Two Tone" Tommy (Tom Blankenship), uit gitarist Johnny Quaid en drummer J. Glenn. Begin 2000 werd toetsenist Danny Cash aan de band toegevoegd. Eind 2000 verliet drummer J. Glenn de band en werd vervangen door... meer
Engeland,
The Human League is een Engelse synthpopgroep die is opgericht in 1977. In de jaren tachtig behaalde de band het grootste succes met singles als Don't You Want Me, Human en Mirror Man Het enige vaste lid sinds de oprichting van de band is zanger Philip Oakey.
The Human League werd opgericht in Sheffield door synthesizer-spelers Martyn Ware en Ian Craig Marsh. De groep heette eerst "The Future", maar werd vlak na het toetreden van vocalist Philip Oakey omgedoopt... meer
Deze groep uit Athens creëerde eigenhandig hét geluid van de jaren tachtig, met een mix van het typerende ritme van The Velvet Underground, het jengelende Rickenbacker-gitaarspel van The Byrds en hun eigen charismatisch vage zang. Veel bands volgden hun voorbeeld. Maar zelfs toen het R.E.M.-geluid de norm werd binnen het lucratieve “alternative rock”-genre weigerde de groep stil te blijven staan. De band bleef veranderen en zich ontwikkelen, zonder ooit hun undergroundprincipes los te laten. Op de één of andere manier werden ze in de loop der tijd supersterren, maar ook dit veranderde hun overgave aan hun muziek niet. In 1997 verliet drummer Bill Berry de groep, maar Michael Stipe, Peter Buck en Mike Mills bleven volharden, ondanks zijn afwezigheid. In september 2011 werd de band opgeheven..
Tristan Prettyman (Del Mar, 23 mei 1982) is een Amerikaans singer-songwriter.
Prettyman groeide op in San Diego. Naast surfen en modelwerk voor surfmerk Quicksilver schreef en speelde ze haar eigen liedjes. Haar stijl kende invloeden van onder meer Ani DiFranco en Joni Mitchell. Na wat kleine optredens mocht ze een nummer aanleveren voor de soundtrack van Chris Malloys surffilm Shelter (2001). Hierdoor kreeg ze wat bekendheid en ze toerde met Jason Mraz, waar ze een relatie mee had, en G.... meer
Talking Heads, de groep rond Rhode Island School of Design student David Byrne, ontwikkelde een gepatenteerde mix van New Yorkse artpop en rock waarin zowel rhythm & blues als Velvet Underground doorklonken. Kenmerkend daarbij was Byrnes licht manische voordracht van teksten vol stadse neuroses. Met hun springerige pop waren zij een buitenbeentje in de New Yorkse CBGB scene van de jaren zeventig. Met hulp van producer Brian Eno en gastmuzikanten als gitarist Adrian Belew en P-funk toetsenist Bernie Worrell ontwikkelden zij begin jaren tachtig een even complex als funky en fysiek geluid. Tegen het einde van dat decennium, na een korte terugkeer naar hun pop/rock wortels, ontbond Talking Heads zich, waarna diverse leden zich stortten op productiewerk en solocarrières.
Soulvolle bluesrockband uit de zuidelijke staat Georgia, in 1988 opgericht door de broers Chris en Rich Robinson. De eerste twee albums zijn een instant succes en bevatten hits als Remedy, Jealous Again en de Otis Redding-cover Hard To Handle. Latere albums zijn kwalitatief iets minder maar ook zeker de moeite waard. In 2001 valt de groep plots uit elkaar, om in 2010 weer even onverwacht bij elkaar te komen voor een reünie. Tijdens liveshows doet de band in niets onder voor de groep die ze was in haar hoogtijdagen: een soepele rockmachine die doet denken aan illustere voorgangers als The Band en The Rolling Stones.
Toen de Americana-pioniers Uncle Tupelo midden jaren negentig stopten, viel de band in tweeën uiteen. Jay Farrar begon het rootsy Son Volt en gitarist Jeff Tweedy ging door onder de naam Wilco. Aanvankelijk leek de countryrock van Tweedy’s Wilco niet veel af te wijken van Uncle Tupelo maar op latere albums bekende de groep meerdere kleuren. Van de Stones-meet-Big Star rock op het dubbelalbum Summer Teeth, tot het maffe en kunstzinnige Yankee Hotel Foxtrot. Hoewel de release van dit album telkens werd uitgesteld, werd dit door Jim O’ Rourke geproduceerde album onthaald met lovende kritieken.Hierna wist de band keer op keer te verrassen met sterke albums vol inspirende en moderne rock.
De Engelse singer/songwriter James Morrison lijkt hetzelfde DNA te bezitten als James Blunt, Joss Stone en Terence Trent d’Arby. Ook Morrison koppelt soulvolle zang aan gevoelige akoestische gitaren en Beatleske arrangementen. Morrisons debuut Undiscovered (juli 2006) is schatplichtig aan de muziek van tijdgenoten als KT Tunstall en Damien Rice, maar ook aan die van legendes als Otis Redding, Cat Stevens en Nick Drake. Morrisons succesvolle recept bracht hem naar de top van de Britse hitlijsten.
De wortels van Maroon 5 liggen in de groep Kara’s Flowers, een door Weezer beïnvloed alternatief rockbandje uit Los Angeles dat eind jaren negentig maar matig succesvol was. Nadat die groep uiteen viel besloten de bandleden (met een extra gitarist) verder te gaan. Herdoopt als Maroon 5 koos de band voor een geluid dat meer was beïnvloed door funk en r&b. Met hun debuutalbum, Songs About Jane uit 2002, groeide de groep uit tot een mega-act. Kara’s Flowers was toen al lang vergeten.
The Replacements als Minneapolis begon eind jaren zeventig als lawaaiige, door The Sex Pistols geïnspireerde punkrockband, om langzaam uit te groeien tot het vehikel voor zanger Paul Westerbergs briljante rocksongs vol tienerangst, woede en zelftwijfel. Ondertussen had de band een beruchte reputatie opgebouwd door beschonken of anderszins onder invloed op te treden. Dit zelfdestructieve gedrag was deels de reden dat The Replacements nooit op grote schaal doorbraken, hoe lovend de kritieken voor albums als Let It Be (1984), Tim (1985) en Pleased To Meet Me (1987) ook waren. Door de compromisloze houding wist de band als geen ander in de jaren tachtig de rock-’n- roll romantiek uit te dragen. Na de split in 1991 begon Westerberg een solocarrière en richtte gitarist Tommy Stinson de band Perfect op. Leadgitarist van het eerste uur Bobby Stinson overleed in 1995 aan een overdosis.
The Ting Tings is een Brits indie-pop duo. Het duo is opgericht in Salford in 2006. De twee leden zijn Jules De Martino (zang, gitaar, drums) en Katie White (zang, gitaar, bass drum).
Hun single That's Not My Name behaalde op 18 mei 2008 de eerste plaats in de UK Singles Chart. Zowel dat nummer als de tweede single Shut up and let me go haalde ook in België en Nederland de hitlijsten.
In 2009 won The Ting Tings een... meer
Een brutaal mens heeft de halve wereld. De Britse Lily Allen veroverde moeiteloos de popscene met puntige liedjes waarin een ratjetoe aan stijlen en geestige, vaak gewaagde teksten hand in hand gingen. Ook schuwde ze de publiciteit niet, ze was goed voor menig relletje. Moderne communicatiemiddelen als MySpace en YouTube wist ze daarbij vakkundig in haar voordeel te gebruiken. Voor haar platen Alright, Still (2006) en It's Not Me, It's You (2009) kreeg ze assistentie van enkele van de meest creatieve producers van haar tijd: Mark Ronson en Greg Kurstin.
Met hun debuutalbum Hopes And Fears (2004) begaf het Britse trio Keane zich op het terrein dat voorheen exclusief toebehoorde aan Coldplay: melancholieke Britpop met grootse melodieën. Hoewel sommigen de band een waterig aftreksel van Radiohead noemen, hebben de zorgvuldig op piano gecomponeerde liedjes van dit gitaarloze combo een kwaliteit die doet denken aan popsongschrijvers als Billy Joel en Elton John, mede door de aanstekelijke melodieën.
New wave band The Cure werd halverwege de jaren zeventig opgericht door de excentrieke zanger, liedjesschrijver en blikvanger Robert Smith, die de aandacht op zich gevestigd wist door zijn omhoog getoupeerde jaar en opzettelijk slordig aangebrachte rode lippenstift. Doel van de band was, zo verklaarde Smith in een interview, 'om muziek te maken die we zelf op de radio zouden willen horen, maar die niemand maakt'. De missie slaagde. Na de debuutsingle Killing An Arab scoorde The Cure met het lieve Boys Don't Cry (1979) en het droefgeestige A Forest (1980) ook in Nederland al snel de eerste hits. Samen met Siouxie & The Banshees werd door hen de basis gelegd van de gotische rock, waarbij ze zowel in muzikaal als in visueel opzicht (de vleermuizenlook) voorlopers waren. Het duurde niet lang voordat het The Cure lukte om uit te groeien van een ondergronds cultbandje naar een popgroep voor een breed publiek. De deprimerende klanken uit de beginjaren werden afgewisseld met (quasi-)vrolijke niemendalletjes als The Caterpillar, The Love Cats en Close To Me. Zoals alle grote bands zorgde The Cure er ten allen tijde voor dat ze niet voorspelbaar werd. Een moeilijk album als Pornography (1982) werd zodoende opgevolgd door toegankelijker werk als The Head On The Door (1985) en Kiss Me Kiss Me Kiss Me (1987). Met vier albums in vijftien jaar - Disintegration (1989), Wish (1992), Wild Mood Swings (1996) en Bloodflowers (2000) - nam de productiviteit van de band daarna zienderogen af. Het plaatwerk wist fans en critici steeds te verdelen maar dankzij een onverwoestbare live reputatie wist The Cure - ondanks de nodige bezettingswisselingen en daaruit volgende rechtszaken - als mega act de eenentwintigste eeuw zonder al te veel kleerscheuren binnen te hobbelen. (MS)
Scarlett Johansson (New York, 22 november 1984) is een Amerikaans actrice.
Johansson werd geboren in New York City. Haar vader, Karsten Johansson (1943), is een in Denemarken geboren architect. Haar moeder, Melanie Sloan (1951), is een producent en actrice, en komt uit een Amerikaans-joodse familie uit de Bronx. Haar grootvader was Ejner Johansson, een scenarioschrijver en regisseur.[More Than a Pretty Face Parade] Haar ouders ontmoetten elkaar in Denemarken, waar haar moeder woonde bij Johanssons grootmoeder Dorothy, een boekhouder... meer